SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

La Cartuja (Expo 1992)

De naam Expo heeft deze wijk te danken aan de wereldexpositie gehouden van 20 april tot en met 12 oktober 1992. Niet voor niets was het thema van de Expo 'het tijdperk van de ontdekkingen'; het was precies vijfhonderd jaar geleden dat Columbus in 1492 vanuit Sevilla Zuid-Amerika ontdekte. 

Sevilla_wikjen-la-cartuja-k.jpgKlooster
Ook niet toevallig werd het complex gebouwd op het Isla de la Cartuja dat haar naam dankt aan het belangrijke klooster Real Monasterio de Santa María de las Cuevas, dat beter bekend staat als Monasterio de La Cartuja.

Dit klooster werd gesticht in de 15e eeuw en speelde een belangrijke rol tijdens de voorbereidingen van de reizen van Columbus. Hij verbleef hier na zijn eerste wereldreis en werd goed verzorgd door de nonnen. Nadat het klooster een paar eeuwen lang invloedrijk was in Sevilla en Spanje werd het verkocht aan de Engelsman Charles Pickman die het transformeerde in een keramiekfabriek. Dankzij de technische precisie kreeg de keramiek uit Sevilla internationale bekendheid onder de naam La Cartuja de Sevilla.

Momenteel is het een museum en worden er kunstexposities gehouden. Je kunt nog steeds 'La Cartuja' keramiek kopen in Avenida de Constitución in het centrum. 

Wereldexpositie
Voor de wereldexpositie werden drie moderne bruggen gebouwd waarvan twee spectaculair zijn: de 'V Centenario' ten zuiden van de stad van zo´n 45 meter hoog en 'El Puente del Alamillo'. De laatste  diende overigens als inspiratiebron voor de Erasmusbrug in Rotterdam. Daarnaast werden een luchthaven, treinstation en een Olympisch stadion gebouwd.

Speciaal voor de Expo werd er zelfs een geurtje ontwikkeld, Agua de Sevilla. Het is nog steeds verkrijgbaar. Meer dan 100 landen presenteerden zichzelf bij een van de thema-paviljoens: navigatie, ontdekking, natuur, milieu en de vijftiende eeuw.

In La Cartuja kun je behalve de benoeming van de straten nog een aantal gebouwen uit de Expo-tijd herkennen maar er staan nu voornamelijk kantoren en vooraanstaande technologiebedrijven. Ook is er het bekende Isla Mágica, een amusementenpark voor groot en klein. Een aanrader is het genoemde klooster (Monasterio de la Cartuja). Je kunt ook de hop-on-hop-off bus nemen. Daarmee krijg je een goede en snelle indruk van dit terrein en hoef je niet in de hitte door de brede straten te lopen.  

Sevilla_wijken-la-cartuja--g.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Kom naar Sevilla!

Mooie video van de prachtige stad Sevilla en de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden.