SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

La Macarena

Sevilla bestaat uit een mix van culturen, rassen en religies die allen door de eeuwen heen hun sporen hebben achtergelaten. In de wijk La Macarena zijn deze culturele overblijfselen vrijwel intact gebleven. Om onbekende reden is de wijk buiten de toeristische route gebleven en daarom behoort het vandaag de dag tot één van de meest authentieke wijken van Sevilla. 

La Macarena is ook de wijk waar verschillende leefstijlen zoals alternatief, artistiek of klassiek zich met elkaar mengen. Of anders gezegd, in La Macarena kom je van alles tegen!

Sevilla_wijken-mac-k.jpgDe naam Macarena, komt van Macarius-ena ofwel eigendom van Macarius. Tijdens de bouw van de Romeinse stadsmuren was de toren blijkbaar in bezit van de Romein Macario. Deze stadspoort (vroeger waren er wel zestien) aan de noordkant van de oude stad werd gereconstrueerd in de achttiende eeuw en geeft toegang tot de ingang van de wijk met calle San Luis. Deze ingang was de entree voor koningen en hun hofhoudingen tot de stad, op weg naar het Real Alcázar (Koninklijk Paleis).

Basiliek
De Basiliek (Basílica de la Macarena) die pal achter de poort staat wordt al vroeg in de morgen druk bezocht door de wijkbewoners. Ze komen er om hun heilige maagd Macarena (Virgen de la Esperanza Macarena) te aanbidden. In de Basiliek is een klein museum, wel de moeite waard om te zien, zeker in combinatie met de heilige maagd. 
Eén van de meest spectaculaire en mooiste momenten in La Macarena is de week vóór Pasen (Semana Santa), wanneer de balkons versierd worden met traditionele omslagdoeken en men in de avond en nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag wacht op het uitdragen van de heilige maagd uit de Basiliek en haar bestrooit met rozenblaadjes.

Calle San Luis
De Calle San Luis is één van de langste in het centrum van Sevilla en was al tijdens de Romeinse overheersing een belangrijke doorvoerweg. Via deze straat passeer je vele kerken en kloosters; San Luis, San Marco, Santa Paula en Santa Isabel. Ze bezitten nog steeds vele kunstwerken van grote waarde. Aangezien de meeste van deze kerken éérst moskeeën waren is het wel duidelijk dat zowel koning Ferdinand III als zijn opvolgers zich sterk hebben ingezet voor de kerstening van de stad. Je voelt hier een relaxte sfeer, zonder massatoerisme. Je kunt bijna zien wie uit de wijk komt en wie niet.

Kerken
Via Calle San Luis loop je naar het gezellige plein, Plaza de Pumarejo, waar je even kan rusten op één van de bankjes of wat kan nuttigen bij één van de barretjes. Daarna loop je verder en passeer je de kerk Santa Marina. Het is één van de oudste gebedshuizen van Sevilla en is gebouwd op de fundering van een oude moskee. Jammer genoeg werd het in 1356 zwaar getroffen door een aardbeving en na een brand in 1936 leek het een ruïne. Sinds de restauratie is het de énige kerk van waaruit op eerste paasdag een processie wordt gehouden.

De tweede kerk, San Luis de los Franceses is gebouwd in de zeventiende eeuw. Het heeft een barok-architectuur. Aan het eind van deze 'koninklijke' straat heb je het plein San Marcos met de gelijknamige kerk. De toren is een nabootsing van de Giraldatoren. Rond en om dit plein staan een aantal kloosters; monasterio de Santa Paula, convento de Santa Isabel en convento de Santa Inés.

Van de Calle San Luis kom je in de straat Bustos Tavera. Op het eind zie je de kerk Santa Catalina in het gelijknamige, levendige wijkje. Interessant is dat dit kerkje werd gebouwd op de resten van zowel een moskee als een Romeinse tempel waar men goden aanbad. De kerk in haar huidige, gerestaureerde gedaante dateert uit de zestiende eeuw. 

Ná zoveel kerken en kloosters heb je wel zin in wat lekkers. Ga dan naar bar El Rinconcillo (Calle Gerona 40). Deze kroeg staat bekend als het oudste barretje van Sevilla, opgericht in 1670. Het heeft een traditionele Sevillaanse inrichting en een goede (Andalusische) keuken. De meest gegeten tapa is rijst met vlees. Er worden middagen met "tertulias" (bijeenkomsten) georganiseerd (van oorsprong betekent het dat de stamgasten hier bijeenkwamen). Deze hebben meestal een literair of artistiek karakter en zijn soms ook gerelateerd aan het stierenvechten.

Als je nog meer wilt zien in La Macarena dan hier nog een paar aanraders:
* Alameda de Hércules is een groot plein met gezellige barretjes en restaurantjes, cafés en theehuizen in moorse stijl. Het plein is genoemd naar de twee pilaren die uit een Romeinse tempel stammen, die gewijd was aan Hercules. Ook groeien hier vele alamo bomen, vandaar de naam Alameda. Het plein werd in 1574 aangelegd en maakte deel uit van het eerste openbare park van Sevilla en Spanje.

Dit centraal gelegen gebied wordt door velen beschouwd als opkomende trendy en hippe wijk van Sevilla. Het plein en haar directe omgeving hebben een grote opknapbeurt ondergaan en vele prachtige oude gebouwen en huizen zijn weer teruggebracht in hun oude stijl. 

* Het Parlement van Andalusië dat zich sinds 1992 bevindt in het oude ziekenhuis (Hospital de las Cinco Llagas óf de la Sangre), een indrukwekkend gebouw uit de Renaissance dat van 1613 tot 1960 werd gebruikt als ziekenhuis. Het staat tegenover de stadsmuur (ingang) van de wijk La Macarena. De constructie van het gebouw werd begonnen in 1546 en is te danken aan don Fadrique Enríquez de Ribera, die besloot tot de uitbreiding van het ziekenhuis,dat zijn moeder, doña Catalina de Ribera in 1500 had gesticht.

* De calle Feria is dé verbindingsweg tussen de wijk Macarena en het centrum van Sevilla. Hier werd Belmonte geboren, een beroemde stierenvechter van Sevilla. Het is een gezellige en drukke straat met veel winkeltjes. Sinds de achtiende eeuw is er op donderdagochtend een antiekmarkt.

Sevilla_wijen-mac-k2.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!