SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Santa Cruz

Er zijn vele gedichten, schilderijen en liederen gemaakt over Santa Cruz, de wijk die even oud is als Sevilla zelf. De straatjes van Santa Cruz spreken over liefdes, religie, moord en doodslag, ridderduels, ruzies tussen handelaren en over legendes van koningen, die of genoten van de schoonheid van de steegjes, of juist angst hadden om in verkeerde handen te vallen.

Sevilla_santa-cruzSanta Cruz is het oude centrum van Sevilla en is door haar typische kleine steegjes, de mooie witgekalkte huizen, de vrolijke bloemenhofjes, en de belangrijke monumenten, bij uitstek de meest populaire en best bezochte wijk van Sevilla. 

Joden
Vroeger was een groot gedeelte van Santa Cruz de Joodse wijk (San Bartolomé ofwel la Judería), de meeste kerken waren namelijk synagogen. Het is niet precies bekend wanneer de eerste Joden zich in Sevilla vestigden. Echter uit historische teksten valt op te maken dat er rond het jaar 70 al een Joodse gemeenschap in Sevilla was. Zeker dat toen de Moren in Sevilla kwamen (achtste eeuw), de Joden er al waren en ze samen tegen de Visigothen ten strijde trokken.

Na de verdrijving van zowel de Moren als de Joden in 1492 kwamen er beetje bij beetje veranderingen in de wijk. Zo werden bijvoorbeeld de binnenplaatsjes zichtbaar vanaf de straatkant en liet men de gesloten architectuur van de Moren vallen. Ondanks de verdrijving van de Moren en de Joden heeft Santa Cruz haar doolhofachtige dichtbebouwde structuur behouden. Voor de wereldexpositie van 1929 werd de wijk voor het toerisme opgeknapt. Sindsdien zijn er heel veel gebouwen, pleinen en straatjes gerestaureerd.

Bezienswaardigheden
In Santa Cruz bevinden zich de belangrijkste bezienswaardigheden van Sevilla zoals de kathedraal, het Alcázar, de Giralda en het Archivo General de Indias. Voor meer informatie hierover lees verder onder de rubriek Monumenten van deze website.

Naast het bezoeken van deze belangrijke monumenten is een bezoekje aan de steegjes van Santa Cruz een aanrader. Je kunt in dit labyrint heerlijk wandelend wegdromen, maar pas op, het is een labyrint, je bent zomaar de weg kwijt.

Om je wat houvast te geven heeft de redactie van Sevilla-Nu een leuke wandelroute gemaakt door de steegjes van Santa Cruz, langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Kijk bij onze wandelroutes

Sevilla_Santa-cruz

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring