SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Velá de Santiago y Santa Ana, wijkfeest in Triana

De Velá van Santa Ana is hét wijkfeest van Triana en het wordt gevierd van 21 tot en met 26 juli. Oorspronkelijk, in de 18e eeuw, was het een bedevaart en werd het voornamelijk gevierd in de Santa Ana kerk. Het feest begint met 'El Pregón', een soort toespraak in het oude hotel Triana. Zowel het hotel als de gevels van huizen, cafeetjes en barren in de gehele wijk worden versierd en net als bij de feria is er een decoratieve toegangspoort (bij de brug Isabel II).

Sevilla_santa-anaIn de Calle Betis worden 'casetas', oftewel feesthuisjes, neergezet en die zijn toegankelijk voor iedereen. Er wordt gedanst, gedronken en gegeten. Daarnaast zijn er vele activiteiten en wedstrijden, het meest bekend is 'la cucaña'. Een boot met een gladde paal waarop een deelnemer moet lopen en proberen om niet in de rivier te vallen. 

Op 25 juli herdenkt men een belangrijke wielrenner uit Triana (Antonio Rodríguez Berrocal 'Zepelín') en wordt er een route van 115 km gereden. Hij had ook een fietsenzaak 'Zepelín' in de Calle Pureza 32, die onder de huidige naam 'Ciclo Triana' nog steeds bestaat.

Zowel op 25 als op 26 juli zijn er religieuze diensten en activiteiten zoals het leggen van bloemen in de 'kathedraal' van Triana (de Santa Ana kerk), het kussen van de hand van de heilige Santa Ana door gelovigen en het luiden van de klokken. Zondag om twaalf uur 's nachts is er tot slot een prachtig vuurwerkspektakel.

Tip! Om niks van al deze gezelligheid te missen vraag je tijdens je bezoek informatie bij de VVV van Sevilla. Zie voor meer informatie over de Santa Ana kerk, de rubriek Monumenten van deze site.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla, parel in Andalusië (Spanje)

Sevilla, prachtige stad in Andalusie (Spanje). Beelden van bezienswaardigheden, parken en de flamenco in Sevilla.