Wandeling door Joodse wijk en Santa Cruz
Met deze route ga je dwars door de joodse wijk van Santa Cruz. Het is een iets minder bekend gedeelte van Sevilla, maar zeker de moeite van een wandeling waard!
Je vertrekt vanaf het Plaza de San Francisco. Een aantal eeuwen geleden was dit plein het prominente centrum van openbare gebouwen van Sevilla, het was het bestuurscentrum van de stad.
Hier stonden onder andere het gemeentehuis en het gerechtsgebouw en werden er de processen van de inquisitie afgehandeld. Ook werden hier verschillende stieren-feesten gegeven. Bovendien maakte het plein deel uit van de officiële route (carrera oficial) tijdens de Semana Santa.
Tegenover de Casas Consistoriales staat het oude gerechtsgebouw (Antigua Audiencia). Tegenwoordig het kantoor van een bank (Caja de Ahorros San Fernando). De klassieke ingang wordt door verschillende schrijvers toegewezen aan Alonso de Vandelvira en is gemaakt tussen 1597 en 1606. In de galerie bij binnenkomst hangen schilderijen die de 12 Apostelen voorstellen. In de straatjes Chicarreros, Chapineros en Francos kom je langs een aantal winkeltjes zoals garen- en bandhandeltjes, confectiebedrijven van kleding en bijouterieën.
De straat Francos is verbonden met de straat Argote de Molina, die vernoemd is naar een Sevilliaanse dichter en genealoog (in 1598 overleden). De straat Segovias verbindt Argote de Molina met de straat Abades. Hier zie je het Casa de los Pinelos uit de 16e eeuw. Tegenwoordig het adres van de 'Reales Academias Sevillanas', 'Bellas Artes' en 'Buenas Letras y Medicina'. Het behoorde vroeger tot de belangrijke Genovese familie Pinelo.
Op het eind sla je links af naar de straat Bamberg, waar je de bekende bar Estrella vindt (tapas!). Vanaf Bamberg loop je weer door Argote de Molina om zo bij de kerk San Alberto of het 'Oratorio de San Felipe Neri' te komen. Deze kerk werd na 1603 een aantal keren gerestaureerd. Het heeft een interessant altaarstuk uit 1791 (Jezus gekruisigd). Aan zijn voeten een mooie María (Dolores) uit de achttiende eeuw.
Klooster
Nu ga je de straat Aire in waar je op de hoek met de straat Mármoles drie bekende Romeinse pilaren tegenkomt. Men beweert dat die toe behoorden aan een tempel uit de tweede eeuw, uit de tijd van keizer Hadrianus of zijn opvolger Antonius Pius. Je volgende doel is het klooster "Madre de Dios". Dat tref je aan als je rechtdoor loopt in de gelijknamige straat.
Dit nonnenverblijf is verbonden met de tijd van Columbus (toen Zuid-Amerika werd ontdekt). In de graven liggen onder andere Doña Juana de Zúñiga en Doña Catalina Cortés, de weduwe en dochter van Hernán Cortés. Het grootste altaarstuk is barok en gemaakt tussen 1684 en 1690 door Francisco Barahona.
Eenmaal uit dit convent, loop je door de straat San José waar je de oude kerk Iglesia del Señor San José passeert. Hier huisden oorspronkelijk de barrevoets Mercedariërs ofwel de "Orde van Onze Lieve Vrouw de Genaden". Helaas is San José beschadigd tijdens de burgeroorlog en verloor het veel van haar artistieke waarde.
De straat San José loopt over in Santa María la Blanca. Hier zie je de oude residentie van de Hertogen van Béjar, tegenwoordig de zetel van het departement Cultuur van de Junta de Andalucía. De bloeitijd beleefde dit paleis (Palacio de Altamira) in de zestiende eeuw, maar het werd gebouwd in de 14e eeuw.
Iets verderop zie je de kerk Santa María la Blanca, één van de mooiste exemplaren van barokke bouwkunst van Sevilla (14e eeuw) en gebouwd op de resten van een primitieve synagoge. Onder de vele schatten die de kerk bewaart bevinden zich de schilderijen "La Sagrada Cena" (het laatste avondmaal) van Murillo en "la Piedad" van Luis de Vargas.
San Bartolomé
Je loopt nu iets terug en slaat de straat Céspedes in. Nu bevindt je je in het centrum van de wijk San Bartolomé, die samen met Santa Cruz de oude Joodse wijk vormde. In de laatste jaren is er veel geïnvesteerd in de restauratie en vernieuwing van deze wijk om zo dit belangrijke deel van het historisch centrum te behouden.
Als je doorloopt kom je uit in de straat Virgen de la Alegría die je naar de neo-classistische parochiekerk van San Bartolomé leidt (1806). Sinds de 16e eeuw is 'La Virgen de la Alegría' de beschermvrouwe van de wijk (vandaar ook de straatnaam). De vrolijke flamencokunst van Roque de Balduque is gerestaureerd in de 18e eeuw.
Er is geen beter voorbeeld van een Hebreeuwse straatnaam als deze; Calle Levíes. Hier zie je het geboortehuis van Miguel Mañara (oprichter van "El Hospital de la Caridad") voor velen een prachtig exemplaar van een typisch Sevilliaanse twee verdiepingswoning met patio, fontein en tuin.
Op het plein Mercedarias zie je twee kloosters: 'Mercedarias de San José' en 'Salesas Reales'. Via de straat Conde de Ibarra kom je bij de parochiekerk van San Nicolás, een kerk uit de 18e eeuw (1758). Het altaar is in rococo-stijl gemaakt door Juan de Garay in 1791.
De parochiekerk San Isidoro staat in de straat Augusto Plasencia en stamt uit de tweede helft van de 14e eeuw en is gerestaureerd in de 20e eeuw. Er hangen mooie Sevillaanse barokschilderijen en er zijn gotische sculpturen.
Om bij het eindpunt van de route te komen loop je de straat Cuesta del Rosario door. Zo kom je op het bekende Plaza del Salvador plein. Dit is één van de mooiste pleinen van de stad en de barok-kerk (Parroquia del Divino Salvador) wordt gezien als de tweede kathedraal van Sevilla.
Als het goed is ben je over het Plaza de la Pescadería gelopen, dit plein was lang hét verkooppunt voor vis van de stad. Tegenwoordig is het ook een gezellig plein om een koud biertje te drinken bij de bekende bodega "La Mina" (1909). Tapas tip: Montadito (broodje) de Pringá en Caracoles (slakken). Uiteraard biedt het Salvador plein ook genoeg mogelijkheden om even op adem te komen.
De route van de wandeling:
begin op de Plaza de San Francisco; ANTIGUA AUDIENCIA, Chicarreros, Francos, Argote de Molina, Segovias, Abades; CASA DE LOS PINELO, Abades, Bamberg, Argote de Molina;IGLESIA DE SAN ALBERTO Bamberg, Aire, Madre de Dios;CONVENTO DE MADRE DE DIOS, San José, Santa María la Blanca; IGLESIA DE SANTA MARíA LA BLANCA, Santa María la Blanca, Céspedes, Virgen de la Alegría, Levíes, Plaza de las Mercedarias, Conde de Ibarra; PARROQUIA DE SAN NICOLAS, Muñoz y Pabón, Augusto Plasencia; PARROQUIA DE SAN ISIDORO, Cuesta del Rosario, Plaza de la Pescadería, Plaza del Salvador (eind).