SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Opera-route in Sevilla

Sevilla is dé stad van opera´s en er zijn vele lokaties in de stad te vinden die het toneel vormen in bekende opera's. Carmen, De Barbier van Sevilla, La Nozze di Figaro en La Forza del Destino zijn enkele van deze beroemde opera´s waarbij lokaties in Sevilla een belangrijke rol spelen.

Om de link tussen Sevilla en opera´s te kunnen leggen, moet je terug naar het Sevilla van de 16e en 17e eeuw toen het al bekend stond als een welvarende Europese stad met kennis van kunst en literatuur. Deze City Walk neemt je mee naar het Sevilla van 'toen' en brengt je op die plekken die bekend zijn in de wereld van de opera. Bij elk nummer staat de opera en de schrijver genoemd, plus een omschrijving en de route van de wandeling.

Lengte: ca. 3 kilometer
Duur: 2 uur
Startpunt: Puerta de Jerez (aan het einde van Calle San Fernando)
Bezienswaardigheden en extra's: Universiteit Sevilla, Jardines de Murillo, Kathedraal en Giralda-toren, Real Alcazar, Hospital de la Caridad, Plaza de Torres, Triana-brug, Triana.

Bestel de wandelroute 'Opera Route Sevilla' als digitale uitgave

Bestel de city walk 'Opera Route Sevilla' als papieren gids

Sevilla_Opera-Route-city-walk

Opera
Enkele beroemde opera's die zich grotendeels in Sevilla afspelen en waarvan je locaties tegen komt tijdens deze city walk:

Carmen
Het verhaal gaat over de liefdesrelatie tussen sigarenmaakster Carmen, een stierenvechter en een sergeant. Passie en jaloezie spelen een grote rol in deze opera. Er is een bronzen beeld opgericht ter ere van Carmen. Dit bevindt zich pal voor de stierenarena (La Maestranza). De legendarische figuur Carmen werd voor het eerst geschapen door Prosper Mermée en later gebruikt (1874) door Bizet in zijn gelijknamige opera.

De Barbier van Sevilla
Deze komische opera speelt zich volledig af in Sevilla. Het is een compositie uit 1816 van componist Gioacchino Rossini. Het verhaal gaat over Rosina, die zal worden gehuwd met haar meester Bartolo, een oude dokter. Dankzij de barbier van Bartolo (Fígaro) en vriend van Graaf Almaviva lukt dit toch niet.

Route
De wandelroute begint bij Real Fábrica de Tabacos, de oude tabaksfabriek van Sevilla. Tegenwoordig huisvest het imposante gebouw de universiteit van Sevilla. Dit belangrijke pand gaf in de 18e eeuw aan werk meer dan 4000 fabrieksarbeiders, waaronder de hoofdrolspeelster uit de opera Carmen van Bizet.

Sevilla_wandeling-opera-.-Antigua-Fabriba-de-Tabacos-.jpg

Via diverse smalle straatjes in de sfeervolle wijk Santa Cruz voert de route naar het historische centrum van Sevilla, naar het plein bij de Kathedraal, de Giralda-toren en het Real Alcazar. Van daaruit lopen we langs het Hospital de la Caridad naar de Plaza de Toros de la Maestranza, met de stierenvechtersarena. In deze arena speelt zich de laatste scene af van de opera Carmen. Hier vindt ze op tragische wijze de dood in de armen van Don José. Tenslotte voert de route over de Puente de Isabel II naar de gezellige wijk Triana. Hier eindgt deze citywalk.

Sevilla_wandeling-opera-Plaza-de-Toros-de-la-Maestranza--.jpg
Andere locaties
Er zijn nog meer plaatsen in Sevilla waar bekende opera-scenes zich hebben afgespeeld, maar die liggen iets buiten deze wandelroute. Als je toch zin hebt, loop dan naar de straat Argote de Molina op de hoek met straat Segovia, waar je het balkon van Rosina vindt. Op deze plaats speelt zich een belangrijke scene uit de opera van De Barbier van Sevilla, Fígaro. Hij geeft hier advies aan de jonge heer om in verkleedkleren zijn geliefde te zoeken.

Een andere opera-locatie is het paleis van de mythische figuur Miguel de Mañara uit de opera Don Juan de Mañara. Een bekende persoonlijkheid uit het Sevilla van de achttiende eeuw. Dit paleis is te vinden bij Plaza Mercenarias, parallel aan de Calle Levíes.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Kom naar Sevilla!

Mooie video van de prachtige stad Sevilla en de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden.