SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Tips voor Kerst in Sevilla

Vier je dit jaar Kerst in Sevilla? Of ben je rond deze tijd in deze geweldige flamenco-stad? Dan staat je iets anders te wachten dan dat je gewend bent. Zo hoef je waarschijnlijk geen handschoenen aan en sjaal om en kun je hoogstwaarschijnlijk prima plaatsnemen op een terrasje in de zon. Bovendien is, net als in andere steden, het centrum van Sevilla prachtig verlicht, zijn er overal kerststallen te vinden en kun je in het centrum op bijna elke straathoek terecht voor gepofte kastanjes.

Sevilla is, na Rome, de stad met de meeste conventen en de 'Feria de Belen' (kerstmarkt waar kerststallen en kerstgroepen worden verkocht) is een van de belangrijkste van Spanje.

Op 8 december vieren ze in Sevilla 'Día de Inmaculada Concepción' (de onbevlekte ontvangenis van Maria). Vanaf deze dag dansen, volgens een eeuwenoude traditie, 'Los Seises' (10 jonge jongens) voor de komende acht dagen voor het altaar van de Kathedraal van Sevilla. Bijzonder is ook de optocht (La Cabalgata de los Reyes Magos) van de Drie Koningen op 5 januari. Dan staat heel Sevilla, net als bij ons tijdens de intocht van Sinterklaas, paraat om snoepgoed te bemachtigen en om de lange 'kinderkaravaan' te verwelkomen.

Kerstmarkten en verkoop van lekkernijen 
De Sevillianen zijn net als alle Spanjaarden over het algemeen gek op het maken van een eigen kerststal. Daarom zijn er tal van markten die zich hierin specialiseren. Zo heb je in december de volgende markten:

Kerstmarkt Archivo de Indias: Feria del Belen. Van half november tot 23 december bij de Kathedraal van Sevilla en het Archivo de Indias. Dit is tevens de grootste kerstmarkt van Spanje gespecialiseerd in het maken van kerststallen. 

Antieke boekenmarkt: op het mooie Plaza Nueva in Sevilla van half november tot 9 december. Veel over de Sevilliaanse geschiedenis, kunst en architectuur, maar ook posters en foto´s.

Ambachtsmarkt: Mercado Navideño de Artesanía. Van 14 december tot 5 januari kun je op het mooie Plaza Nueva terecht voor leuke souvenirs en presentjes. Van potten tot juwelen en schilderijen, het is altijd typisch Spaans en je hebt dus altijd een origineel kado.

Kerstmarkt Metropol Parasol: van 15 december tot en met 4 januari. Hier gaat het 'echt' sneeuwen!! Kerstkoren, animatie en leuke activiteiten bij dit prachtige nieuwe monument in Sevilla.

Kerstmarkt Alameda de Hercules: kerstboom, kerstmarkt, treintje voor de kinderen van Alameda de Hercules tot Plaza de la Encarnación, levende dieren, de kerstman en circus. Kortom: heel gezellig! 

Prado de San Sebastián: groot kerstpark met ijsbaan van 20x50 mtr. (de grootste van Zuid-Europa). kinderijsbaan, ijsglijbaan, reuzenrad, treintje, luchtkussens en kraampjes met lekkernij.

Lekkernijen
Sevilla is in december een mekka voor liefhebbers van zoet. Van túrron, polvorones tot mantecados, er zijn tal van Zuidspaanse zoetigheden waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. In deze tijd van het jaar zijn er vele kloosters en conventen die hun deuren openen om hun lekkernijen te verkopen. Zo heb je:

Real Alcazar: expositie en verkoop van zoetigheden in het paleis van 6 tot en met 8 december. Van 10.00 tot 19.00 uur. Let op: er kan een lange rij staan.

Convento de Santa Paula, Calle Santa Paula, 11
Dit convent is op zich zelf al een aanrader, dus neem hier een kijkje ook als je niet op zoek bent naar lekkernijen.

Convento de San Leandro, Plaza de San Leandro

Convento de Santa Ana, Calle Santa Ana, 34 in Triana

Monesterio de San Clemente, Calle Reposo, 9

El Torno (winkel). Deze bevindt zich op het Cabildo plein achter de Kathedraal en biedt een selectie aan van de beste specialiteiten van Sevilliaanse conventen en kloosters.

Kerststallen-route door het centrum

Wil je de meest bekende en mooiste kerststallen van Sevilla bewonderen, dan vind je hier een overzicht. Let wel, de openingstijden zijn vaak van 11.00 tot 13.00 en van 17.00 tot 20.30 uur. Even voor de duidelijkheid, een Belén is een kerststal...

Een 'levende kerststal' is te vinden op het Plaza de Encarnación, bij het beroemde 'Metropol Parasol'. Deze kerststal begint op 22 december en duurt tot 5 januari en is geopend van 11.00 tot 15.00 en van 17.00 tot 21.00 uur. Met o.a. exotische dieren, theaterfiguren, verhalen en een marktje.

Belén de Napoles: Plaza de San Francisco, 1 (Cajasol)

Belénes in de Kathedraal: Capilla del Sagrario en Capilla de la Concepción

Belén in Convento de la Encarnación, Plaza Virgen de los Reyes Belén in Capilla de Nuestra Señora de la Paz, Plaza del Salvador

Belén van warenhuis El Corte Inglés (Plaza del Duque)

Belén in het Museum voor de Kunsten (Museo de Bellas Artes), Plaza del Museo Belén del Ateneo in Calle Orfila

Belén van la Iglesia de la Anunciación, Calle Laraña Belén de la Hermandad de Montserrat in Calle Cristo del Silencio  

Belén van Diario de Sevilla
, Calle Rioja 14-16

Belén van Circulo Mercantil, Calle Sierpes, 65. Helemaal van chocolade!

Kerstconcerten en muziek
Andalusische kerstkoren in de stad: tussen 13 en 31 december, als je geluk hebt passeer je een koor dat spontaan aan het zingen is.

Orgelconcerten: tussen 15 en 22 december in de Kathedraal van Sevilla

Vivaldi en Bach: vaak op 22 december in de kathedraal door het Bética Filarmónica orkest van Sevilla

Voor actuele activiteiten en evenementen kijk je in de Agenda van Sevilla-Nu.    

Sevilla-Nu wenst je fijne feestdagen!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Kom naar Sevilla!

Mooie video van de prachtige stad Sevilla en de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden.