SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Flamencoshows in Sevilla - waar moet je zijn?

Als toerist in Sevilla moet je zeker niet vergeten om een goede flamenco-show te bezoeken. Wij geven een kort overzicht van de mogelijkheden, want flamenco in een bar is toch een andere ervaring dan in een zogenaamde tablao. Het begrip 'flamenco' verwijst overigens naar een hele cultuur, waarvan zang, dans en muziek de meest uitgesproken componenten zijn. Nederlanders willen 'flamenco' nog wel eens verwarren met het woord 'flamingo', maar dan hebben we het over die roze vogel op hoge poten...

Sevilla_FlamencoIn de rubriek wijken staat al een artikel over flamenco in Triana, deze wijk is namelijk hét kloppend hart van de flamenco in Sevilla. 

TIP: bezoek een spectaculaire flamenco-show samen met een gids die alle ins en outs van de flamenco kent. Bestel je tickets van tevoren online!

Bestel hier tickets voor de Flamenco Show Special!

Of bestel tickets voor de flamenco-show in Tablao Flamenco Los Gallos, Sevilla's oudste show, die al ruim 45 jaar bestaat en wordt gezien als één van de bekendste en meest gewaardeerde shows.

Bestel hier tickets voor de Flamencoshow in Los Gallos

Triana
Wij geven een overzicht van de beste flamenco barretjes in Triana en Sevilla:

Casa Anselma
Calle Pages del Corro 49
Bekende bar waar je wel een drankje moet bestellen. Er worden hier vaak Sevillanas gedanst, één van de vele stijlen van de flamenco. 

Lo Nuestro

Calle Betis 31
Hier is bijna elke avond wel een groep flamenco aan het spelen en dansen.

La Madrugá

Calle Salado
Wekelijks flamencomuziek. 

Simpecao

Paseo de la O
Aan de rivier, meestal spontane en geïmproviseerde flamenco. 

La Taberna

Calle Duarte 3
In deze taberne wordt er meestal alleen flamenco gezongen op gitaarmuziek. 

Tertulia Flamenco

Elke vrijdag flamenco-avond. 

Een andere leuke flamencobar in de wijk Santa Cruz is:

Bar Carbonería
(zie ook de rubriek Uitgaan)
Calle Levies 18
Groot terras en altijd druk vanaf een uurtje of 22.00.

Voor de betere georganiseerde flamenco shows ga je naar een van onderstaande instellingen:

Sevilla_tips-flamenco3.jpgCasa de la Memoria 
Calle Cuna 6, Sevilla
Cultureel centrum Casa de la Memoria promoot al sinds 1998 de pure traditionele flamenco-muziek. Elke avond zijn er twee shows van 1 uur met de beste dansers, zingers en gitaristen. Goed voor een prima kennismaking met de échte Flamenco, puur en zonder de poespas die je bij veel andere shows in Sevilla vaak ziet.

Museo del Baile Flamenco

Calle Manuel Rojas Marcos 3
Elke avond een voorstelling. 

Auditorio Alvarez Quintero

Calle Alvares Quintero 48
Elke avond een voorstelling. 

Casa de la Guitarra
Calle Meson del Moro 12, Sevilla
Casa de la Guitarra is een museum gewijd aan de flamenco-gitaar in de wijk Santa Cruz. Elke avond zijn hier om 19.30 en 21.00 uur flamenco-shows van 1 uur met pure, traditionele flamenco-muziek (dans, zang, gitaar)

Tablao
Tenslotte de flamenco tablao's van Sevilla. Deze zijn over het algemeen iets commerciëler dan bovengenoemde instellingen. Meestal komen hier grotere groepen toeristen op af, omdat er goede reclame gemaakt wordt met een hapje en een drankje. Je kunt in het algemeen stellen dat de tablao´s langere shows bieden, maar minder geïmproviseerd en met meer artiesten.

El Patio Sevillano
Paseo Cristóbal Colón 11A
Bestaat al sinds 1952 en heeft onbekende artiesten groot gemaakt. 

Los Gallos

Plaza Santa Cruz 11
Goede locatie met show en drank. 

El Arenal

Calle Rodo 7
Show met hapje en drankje in een typisch 17e-eeuws Sevilliaans pand.
Toeristische show met prima zang en dans. Dagelijks om 19.30 en 21.30 uur.

El Palacio Andaluz

María Auxiliadora 18B
Grote bodega met restaurant. Elke avond zijn er twee shows van anderhalf uur, om 19.00 en 21.30 uur. Spectaculaire show met professionele flamenco-dansers.

Donderdag flamenco-avond
De stichting van Cajasol sponsort culturele evenementen in Andalusië en de flamencoshows in Sevilla zijn daar onderdeel van. De optredens zijn altijd spectaculair en dus is dit een echte aanrader als je een donderdag in Sevilla bent. Meestal loopt het programma van oktober tot en met  december en kun je kaarten kopen aan het loket van Sala Joaquín Turina, Calle Laraña 4 in het centrum.

Microflamenco
Een leuk nieuw initiatief is de microflamenco-show in het Micro Teatro Sevilla. In een korte show van 30 minuten krijg je een kijkje achter de schermen van de Flamenco. Je mag een blik werpen in de kleedkamer van een flamenco-danser en er worden vragen beantwoord als: Waarom kijken de dansers zo serieus? Waar zingt de zanger over? Waarom er zo hard gestampt en geklapt? Ideaal voor mensen die al iets gezien hebben en meer willen leren over de Flamenco en voor mensen die nog niks gezien hebben en hierdoor wellicht geïnspireerd raken om 's avonds nog naar een flamenco-tablao te gaan. Dagelijks (behalve maandag) om 15.00 uur. Kosten 10 euro.
Micro Teatro Sevilla
Calle José Gestoso 3, Sevilla

Es3ncia
Tot slot nog een laatste tip namelijk Flamenco bij Esencia. Dit is ook een hele goede plek om van authentieke flamenco te genieten in een traditionele dorpssfeer (er komen ook veel Spanjaarden!). Het is gevestigd in een traditionele 19e-eeuwse bodega ietsje buiten Sevilla (met een minibusje kun je heen en terug komen), en de beste artiesten van Sevilla treden er op. In de bodega is een bar met een goede selectie wijnen, en de kok is beroemd om zijn tapas en vers gesneden ham. 
Sevilla_tips-flamenco-g.jpg 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring