SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Tips voor de Feria de Abril in Sevilla

Nog even en het is weer Feria-tijd in Sevilla, er wordt al hard gewerkt aan de bouw van de 'casetas', de tentjes voor de Feria. Nog nooit op de Feria van Sevilla geweest? De redactie van Sevilla-Nu geeft enkele praktische tips en weetjes om van je eerste bezoek een succes te maken. De Feria is in 2020 tussen 26 april en 2 mei, maar wordt waarschijnlijk afgelast of uitgesteld in verband met de uitbraak van het Corona-virus.

feria-sevillanas1. De Feria begon in de 19e eeuw als een handelsmarkt. Gaandeweg werd er in plaats van vee verkocht alleen nog maar gezongen, gedanst en gedronken.

2. De Feria van Sevilla is van de Sevillianen, omdat ze lid zijn van een caseta, de feesttentjes die je ziet op het speciale Feria-feestterrein in de wijk Los Remedios. Gelukkig zijn er 16 openbare casetas. Welke dat zijn kun je zien bij de informatietenten. Het drukst bezochte tentje staat naast de hoofdingang van het feestgebied (de 'portada' (feestpoort)). TIP: probeer met een local naar het feestterrein te gaan, dan heb je misschien toegang tot een privé caseta.

3. De Feria is overdag anders dan 's avonds en 's nachts. Als je voor het eerst gaat en een goede indruk wil hebben van de Feria is het beter om het feest op een doordeweekse dag bij daglicht te bezoeken Zo kun je optimaal genieten van de locals met paard en wagen en de traditionele kleding. Geniet van de prachtige amazones en caballeros, van de dames in hun (soms iets te..) strakke flamenco-jurk en vooral van de sfeer! Vanaf 20.00 uur zijn er geen paarden en paardenkoetsen meer en stroomt het terrein vol met feestliefhebbers. Vanaf deze tijd worden er ook meer Rebujitos gedronken en zijn er meer jongeren.

4. Op het terrein ligt goudkleurig zand (net als in de stierenarena), dus hou er rekening mee dat je schoenen vies worden. Als je op hakken gaat, neem dan net als de Sevillianen gemakkelijke schoentjes mee. Het lopen op zand hoort bij de Feria.

5. Als het kan, maak dan gebruik van het openbaar vervoer. Ook al heb je een auto gehuurd, probeer niet te parkeren op het Feria -terrein, dat is niet mogelijk. Er zijn wel speciale parkeerplekken, maar die zijn overvol en ver weg. Speciaal voor de Feria worden er bussen ingezet. Deze vertrekken vanaf het busstation, Prado de San Sebastián. 

6. Als je geen Feria-jurk hebt en er geen wilt aanschaffen, dan is het leuk om flamenco-accessoires te dragen zoals bijvoorbeeld een bloem in je haar, een Feria-sjaaltje of grote Feria-oorbellen. 's Avonds is het gebruikelijker om geen flamencojurk te dragen, maar gewoon heel elegant te gaan. Ook mannen gaan op chic, in pak.

ingang-feria-feestpoort-20127. Het Feria-terrein met kermis is een heel groot gebied. Daarom is het handig om een afspreekpunt te hebben voor het geval je elkaar verliest. Het meest gebruikelijke is dan bij de ingang (onder de feestpoort). Dit is wel de plek waar bijna iedereen afspreekt, dus is het daar meestal heel druk. Spreek dan bijvoorbeeld af voor de ingang van een bepaalde caseta of een ander herkenningspunt op het terrein. Er is een handige app met alle casetas en straten zoek op: feria de abril.

8. De meeste Feria-tentjes (casetas) accepteren papiergeld en munten, maar in sommige gevallen werken ze met vouchers. Koop deze tickets en ga er mee naar de bar. Het eten en drinken op de Feria is echter niet goedkoop! Bestel daarom een gewone tortilla en een karaf met rebujito, een mix van Manzanilla wijn met 7Up en ijsklontjes. Let op! Omdat het drankje zo lekker verfrissend is kun je snel iets teveel drinken. Blijf dus tapas eten. Dat voorkomt een kater de volgende ochtend...

9. De twee belangrijkste momenten van de Feria zijn het begin als de lampjes aangaan en het einde met vuurwerk. Op maandagavond begint om twaalf uur 's nachts de Feria. Deze dag staat bekend om 'Lunes de pescaito'. De casetabeheerders dineren dan samen met familie en vrienden en eten de traditionele gebakken vis. Om 12 uur ‘s nachts gaat iedereen naar buiten om te zien hoe zo’n 250.000 lampjes tegelijkertijd gaan branden. Vanaf dat moment is de Feria officieel begonnen. Op de laatste dag van Feria is er om 24.00 uur is een groot vuurwerk. TIP: bekijk het vuurwerk vanaf de 'Muelle de Delicia'.

10. Drinken, eten en dansen. Loop ook eens door de Calle del infierno (het terrein waar de attracties zijn). De attracties worden door ook wel cacharitos genoemd. Een groot aantal verschillende attracties zijn er te vinden en ook een enorm lawaai... Muziek en dans zijn volop aanwezig op de Feria. Ook al weet je niet hoe je op maat moet klappen of hoe je een Sevillana moet dansen, probeer het, er is altijd wel iemand die je hierbij wil helpen. Voordat je ‘s nachts naar huis gaat moet je eerst naar de caseta van de gitanos (zigeuners) om buñuelos  te eten. Een typisch gerecht voor de Feria en ze zijn ongelooflijk lekker!  Een stevige (vette) hap om weer op krachten te komen. Een churros kraam opzoeken en churros con chocolate eten is ook een optie.

11. In totaal kent de Feria 15 straten en 1047 tentjes. Elk jaar is de feestpoort geinspireerd op een ander thema. Hij is 41 meter hoog en 50 meter breed. Leuk weetje: hij heeft 24.000 lampjes. Ga langs een informatietentje voor een kaart, zodat je niet drie keer dezelfde straat afloopt. Ook al ben je geen lid van een caseta, geniet op de Feria van de kleuren, de vreugde, lampjes, muziek en tapas en de Sevilliaanse zon en nacht!

Sevilla_tips-la-feria-de-abril-in-sevilla.jpg 

Een dagje op de feria

Feria gedurende de dag en op de avond in een privé 'caseta'.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring