SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

La Feria de Abril in Sevilla

De bekende Feria (feestweek) van Sevilla is ooit begonnen als een veemarkt. Gaandeweg ontwikkelde deze zich tot een vrolijk en bont volksfeest. De Feria is het belangrijkste feest van de stad en wordt twee of drie weken na de Semana Santa in april of mei gehouden. Het feestterrein ligt in de wijk Los Remedios waar een heel gebied wordt omgebouwd tot een kleurrijke lichtstad. De Feria is in 2024 tussen 14 en 20 april.

Sevilla_feria-abril-sevilla.jpgDuizenden lampjes worden dan opgehangen in de straten van de feesthuisjes en tentjes (casetas). Het feest begint op zaterdagnacht om twaalf uur tijdens de zogenaamde nacht van 'samen gambas en gefrituurde vis eten' (noche de pescaíto). Om 24.00 uur gaat de verlichting aan en is de feestweek (van zondag tot en met zaterdag) geopend. Het feest wordt op zaterdagnacht (11 uur) om twaalf uur met vuurwerk besloten.

Tijdens de Feria is het heel druk. Het terrein is vol met mensen in feestkleding en er zijn ook veel paarden en paardenkoetsen. Je geniet hier aanzien als je per paardenkoets naar de Feria wordt gereden (prijzig). 

Kleding
Uit de tentjes (casetas) klinkt muziek en er wordt gedanst, gegeten (tapas) en gedronken. De traditionele drankjes zijn de Fino-sherry uit Jerez of de Manzanilla uit Sanlúcar. Een 'rebujito' is een mix van ijsklontjes met 7Up en een flesje sherry (heerlijk verfrissend als het warm is). De 'officiële' feestkleding is een pak voor de man en de feriajurk voor de vrouw. Deze jurken zijn er in alle kleuren en maten en staan prachtig, vooral als er Sevillanas in gedanst worden.

De Sevillianen hechten er echt waarde aan als je goed gekleed in de caseta verschijnt. De parade van de ruiters in hun strak sluitende kostuums en hun 'Cordobese hoeden' is een plezier om naar te kijken. Ook is er kermis en staat er een circustent op het gigantische terrein.

Een ander aspect van de Feria-week zijn 'Los Toros', de stierengevechten die elke dag worden gehouden in de Maestranza (stierenvechters-arena van Sevilla). Vaak eten de Sevillianen 's middags op de Feria om daarna  naar 'Los Toros' te gaan. De échte volhouders keren na het spektakel weer terug naar de Feria om pas in de ochtenduurtjes weer naar huis te gaan.

Goed om te weten:
De Feria van Sevilla wordt georganiseerd door de Sevillianen vóór de Sevillianen. Daarom zijn veel van de casetas privé en als je niemand kent, wordt het lastig om ergens binnen te gaan. Gelukkig zijn er wel openbare casetas van politieke partijen, de gemeente en haar districten. Er is een speciale app (Feria de Abril, gratis) die de straten van de Feria in kaart brengt met de namen van alle casetas en zo zie je dus ook welke openbaar zijn.

Leuk weetje: Prinses Máxima en Willem Alexander hebben elkaar ontmoet tijdens de Feria de Abril!

Zie ook: 10 Tips voor de Feria de Abril.

Sevilla_feria-abril

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring