SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Semana Santa in Sevilla

De Semana Santa (Goede of Heilige week) van Sevilla wordt gevierd tussen palmzondag en paaszondag, en valt, in de christelijke kalender, in maart of april. In 2023 is de Semana Santa tussen 2 en 9 april.

De oorsprong van de Semana Santa van Sevilla stamt uit de 16e eeuw. Toen werden de eerste broederschappen (cofradías) opgericht om de gilden bij te staan bij het organiseren van de religieuze processies.

Tegenwoordig bestaan er nog meer dan vijftig broederschappen in Sevilla die allen tijdens de Semana Santa hun beelden van de heilige Maria en Christus door de stad dragen.

Sevilla_semana-santa-1

Tijdens de processieweek gaat de hele stad de straat op om zo de lijdensweg van Christus en het lot van de heilige María te gedenken. De processies zijn zeer indrukwekkend en de straatjes en steegjes van Sevilla zijn een perfect decor.

Je kunt je een processie voorstellen als een stoet van rijk versierde draagaltaren en heel veel 'nazarenos' (volwassenen en kinderen met puntmutsen).

Sevilla_semana-santa-3

Broederschappen
De processies van de broederschappen werken als volgt: tijdens de Paasweek vertrekt elke broederschap uit zijn kerk en zij dragen dan meestal twee altaren. Een altaar met Jezus en de andere met Maria. Ze leggen een vaste route af die 'carrera official' ofwel de officicële route wordt genoemd en die langs de kathedraal, de Calle Sierpes in de Barrio Santa Cruz en het gemeentehuis gaat. Daarna keert de stoet terug naar de kerk van het vertrekpunt. Elke processie wordt begeleid door een muziekkorps. De altaren met beelden worden op de nekken van de 'costaleros' (jonge mannen van de broederschap) gedragen. Dit gebeurt onder leiding van een 'capataz'.

Sevilla_semana-santa-2

Zo worden er gedurende deze week wel meer dan honderd heilige beelden door de stad gedragen. Ook al vereist het een geweldig uithoudingsvermogen en enorme vaardigheid, het is een eer om de beelden te mogen helpen dragen.

Sevilla_semana-santa-4

Processie
Als je de meest indrukwekkende processies wilt bijwonen moet je vroeg opstaan, want die vinden plaats in de 'madrugá' (in de nacht van donderdag op vrijdag rond 02.00 uur). Dan vertrekken El Silencio, La Macarena, La Esperanza de Triana en Los Gitanos. Op Goede Vrijdag zelf vertrekt ook een bekende processie, El Cachorro.

Sevilla_semana-santa-5

De meeste beelden die worden gedragen zijn echte kunstwerken van 17de-eeuwse beeldhouwers en zijn van onschatbare waarde. Om er een paar te noemen:

- Jesús del Gran Poder en 'Crucificado de Amor' van kunstenaar Juan de Mesa
- Christo de la Pasión van Martínez Montañés
- De stervende Christus (El Cachorro) van Francisco Antonio Gijón
- Nuestro Padre Jesús Nazareno van Francisco Ocampo. Verder heb je La Macarena, maar die is gemaakt door een onbekend gebleven kunstenaar.   

Tip: Neem je camera en/of fototoestel mee, want het is een hele belevenis!

Kijktips
Lees ook de Semana Santa 'specials' met kijktips over de processies die er per dag van de heilige week worden gehouden:

Palmzondag en heilige maandag
Heilige dinsdag en woensdag
Witte donderdag en Goede vrijdag  

Sevilla_semana-santa-6   

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring