SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Granada

Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada in Andalusië, op een afstand van 250 kilometer van Sevilla (ruim 3 uur rijden) en is vooral beroemd vanwege het Moorse paleis Alhambra en de aanliggende tuinen. Natuurlijk is Granada ook beroemd door het gelijknamige lied (uit 1932) van de Mexicaanse componist Agustín Lara. Een heel mooie uitvoering is die van Plácido Domingo, te vinden op YouTube.

Granada is eeuwenlang het domein geweest van Moorse vorsten en dynastieën, totdat de laatste koning Boabdil in 1492 gedwongen werd zich over te geven aan de katholieke koningen Ferdinand en Isabella. Daarmee zette voor Granada een economische en culturele terugval in, want de islamitische en Joodse kooplieden, geleerden, artsen, schrijvers, dichters en kunstenaars werden door de christenen gedwongen Granada en Spanje te verlaten.

Sevilla_Granada-alhambra

TIP 1: Vanuit Sevilla kun je een excursie van een hele dag maken naar Granada. Bestel je tickets online en krijg korting!

Bestel hier tickets voor de excursie naar Granada

TIP 2: Ga je op eigen houtje naar Granada dan is de Alhambra Pas (ook wel Granada Pass genoemd) een aanrader! Hiermee ben je verzekerd van skip-the-line toegang tot het drukbezochte Alhambra en de Nasridische paleizen. Bovendien is een ticket voor de hop-on hop-off trein en een handige audioguide met de hoogtepunten van Granada inbegrepen. De trein brengt je naar het Alhambra en langs de hoogtepunten van Granada.

Bestel hier de Alhambra Pas voor skip-the-line toegang

TIP 3: Tijdens een rondreis door Andalusië is de Andalusië Pass een handig hulpmiddel! Hiermee kun je van tevoren skip-the-line tickets reserveren voor de 3 topattracties in Andalusië: het Alhambra in Granada, Real Alcazar in Sevilla en de Mezquita in Cordoba (inclusief rondleiding met gids).

Bestel hier de Andalusie Pass

Sevilla_Granada-alhambra

Alhambra
Het paleizencomplex Alhambra is zonder enige twijfel het mooiste monument van Granada en als Moorse erfenis het mooiste van heel Spanje. En dat ondanks verwoestingen die werden aangericht door de bouwzucht van keizer Karel V en de schade die ontstond toen tijdens de Napoleontische bezetting troepen in het Alhambra werden gelegerd.

Karel V heeft op het complex van het Alhambra overigens nog wel een renaissancepaleis nagelaten, dat vooral opvalt door zijn strenge soberheid. Het is het enige bouwwerk dat is overgebleven van bouwmeester  Pedro Machuca, een leerling van niemand minder dan Michelangelo.

Sevilla_Granada-alhambra

Tuinen
Wie door de tuinen van het Alhambra wandelt en de tijd neemt om bijvoorbeeld in de Patio de los Leones te gaan zitten, zal ondanks de vele andere bezoekers die er ook ronddwalen, zich kunnen voorstellen, wat een juweel dit paleis moet zijn geweest, toen het tegen het eind van de veertiende eeuw voltooid werd. De negentiende-eeuwse Amerikaanse schrijver Washington Irving heeft dit paleis, in zijn Tales of the Alhambra op een prachtige manier beschreven. Dit boekje kun je hier bestellen.

Sevilla_granada-alhambra-tuin

Albaicin
Aan de voet van het Alhambra dat op een steile heuvel ligt, ligt de wijk Albaicín, dat door de loop der eeuwen zijn middeleeuws Moorse karakter heeft weten te behouden, al eist de drukte van het moderne massatoerisme wel zijn tol. Rondom het Albaicín lag de Joodse wijk  Garnatha, die je ook nog kunt bezoeken.
Voor liefhebbers van barok bouwkunst is een bezoek aan het  zeventiende eeuwse klooster La Cartuja en het hospitaal San Juan de Diós zeer de moeite waard.

Sevilla_granada-albaicin

Lorca
Granada is natuurlijk ook de stad van een van de grootste moderne Spaanse dichters, Federico García Lorca. In Fuente Vaqueros, een dorpje vlakbij Granada, staat het geboortehuis van de dichter die er in 1898 het levenslicht zag. Niet veel  inwoners zullen vandaag de dag graag herinnerd worden aan de grootste smet die over de stad viel toen Lorca in 1936 aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog op last van de franquistische machthebbers werd vermoord in de bergen vlakbij Granada. In Granada vind je een park vernoemd naar deze grote Spaanse dichter.

Voor wie geïnteresseerd is in de relatie tussen Lorca en ‘zijn’ Granada, waar de dichter zijn jeugd doorbracht, is een gids van de Lorca-biograaf Ian Gibson een aanrader. Misschien is in een boekhandel diens En Granada, su Granada… - Guía de la Granada de Federico García Lorca nog wel ergens te vinden. Het  in 1997 verschenen boek is een uitgave van de Diputación Provincial de Granada.

Sevilla_granada-alhambra

In de omgeving van Granada is het berggebied Las Alpujarras, op de grens van de twee provincies Granada en Almería zeer de moeite waard. Een prachtig gebied om over de glooiende heuvels en langs schitterende witte dorpjes voettochten te maken.

Hotel
Voor een verblijf in Granada is het Hotel Alhambra Palace aan te raden. Het ligt op loopafstand van het Alhambra en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de stad en haar omgeving. Ook het kleinere Hotel América is een aanrader. Het ligt nog dichter bij de poorten van het Alhambra. Voor een uitgebreid overzicht van verblijfsmogelijkheden in Granada zie:

(Foto's: Albert van den Boomen en Dennis Faro)

Sevilla_Granada-alhambra

Sevilla_granada-alhambra

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla, parel in Andalusië (Spanje)

Sevilla, prachtige stad in Andalusie (Spanje). Beelden van bezienswaardigheden, parken en de flamenco in Sevilla.