www.sevilla-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

De route van de Ibérico Ham in Huelva (Sierra de Aracena)

Zeg je Spanje, dan zeg je vooral: zon, zee, strand, sherry, cultuur en gastronomie... Maar zeker ook 'jamón ibérico', oftewel de heerlijke Spaanse ham die voor 100% afkomstig is van het Iberische varken (zwart en donker) van het zuiverste ras.

Sevilla_iberico-hamHet varken heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Spaanse keuken en cultuur. Het is het enige dier waarvan bijna alles wordt gebruikt. De Iberische ham is het meest belangrijkste product. En of een ham ook Iberische ham genoemd mag worden hangt niet alleen van het beest af maar ook van de hoeveelheid en samenstelling van het vet. Iberische ham moet aan strenge eisen voldoen en is altijd van een zeer goede kwaliteit. En zijn de varkens met eikels gevoed dan is de ham zelfs van uitstekende kwaliteit.

In de prachtige omgeving van Aracena, de Sierra Norte, wordt het Iberisch varken gehouden. Na twee jaar te hebben rondgescharreld is dit varken klaar om te worden verwerkt tot diverse produkten. Één van deze heerlijke delicatessen is de wereld beroemde Ibérico ham.

Excursies
Er worden regelmatig Nederlandstalige excursies georganiseerd vanuit Sevilla naar een van deze prachtige ambachtelijke bedrijven. Je kunt tussen de Iberische varkens lopen en daarna het hele proces volgen (uiteraard zonder enig bloed). Je krijgt een rondleiding door een hamdrogerij en ziet hoe en wat er van het Iberische vlees gemaakt wordt en hoe de ham gezout en gedroogd wordt.

Aan het eind van de route krijgen de gasten een proeverij. Mensen kunnen het verschil proeven tussen een Iberische ham die aan alle eisen voldoet en een 'gewone' ham. Het verschil is zeker te proeven! Natuurlijk krijg je ook goeie tips waar je op moet letten bij het kopen van een ham.

Deze  excursies worden onder andere verzorgd door Jamones Eiriz in Corteconcepcion (bij Aracena) en Dolores Rubio. Dolores is de Nederlandstalige gids, bij haar kun je ook terecht voor meer informatie en om te boeken: dolores.rubioj@gmail.com.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!