SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

De mosto wijnroute in El Aljarafe

De streek 'El Aljarafe' is gelegen in de provincie Sevilla. Het grenst in het noorden aan de 'Sierra Norte' van Sevilla, in het westen aan de provincie Huelva en in het zuiden aan de noordkust van de provincie Cádiz. In feite ligt het tegen Sevilla aan en kun je het als een landstreek beschouwen. Het bestaat namelijk uit verschillende gewesten.

Sevilla_tips-n-El-Aljarafe-k.jpgZo is El Aljarafe opgedeeld in drie gebieden en kent het in totaal dertig dorpen: 1. Bormujos, 2. Camas, 3. Castilleja de la Cuesta, 4. Castilleja de Guzmán, 5. Gelves, 6. Gines, 7. Mairena del Aljarafe, 8. Palomares del Río, 9. Santiponce, 10. Tomares, 11. San Juan de Aznalfarache 12. Valencina de la Concepción, 13. Albaida del Aljarafe, 14. Almensilla, 15. Benacazón, 16. Bollullos de la Mitación, 17. Coria del Río, 18. Espartinas, 19. Olivares, 20. La Puebla del Río, 21. Sanlúcar la Mayor, 22. Salteras, 23. Umbrete, 24. Villanueva del Ariscal, 25. Aznalcázar, 26. Carrión de los Céspedes, 27. Castilleja del Campo, 28. Huévar del Aljarafe, 29. Pilas en 30. Villamanrique de la Condesa. 

Je kunt wel stellen dat het leven vroeger in El Aljarafe aangenaam was. Zo maakten de eerste bewoners; de Phoeniciërs, de Tartessos, de Romeinen, de moren en uiteindelijk de christenen al dankbaar gebruik van de vruchtbare grond. In de Romeinse tijd heette het gebied 'Huerta de Hércules' ofwel de tuin van Hercules. Deze naam dankte ze aan de export (onder andere naar Rome) van olijfolie, wijnen en granen. De naam, Aljarafe, stamt uit de tijd van Moorse overheersing toen het al-Saraf (hoogte) werd genoemd en het is inderdaad een hooggelegen gebied.

Sevilla_tips-n-El-Aljarafe-k1.jpgDe Mosto route: 
Ook al kent Sevilla geen officiële wijnregio (Denominación de origen), ze kent wel drie karakteristieke wijnzones. Deze zijn La Sierra Norte, El Bajo Guadalquivir en El Aljarafe. 

Het proeven van de lokale wijnen in de vele pittoreske bodega´s van de dorpen in El Aljarafe is een leuke manier om dit gebied te leren kennen. Bovendien is het zowel ritueel als traditioneel een belangrijk element in het dagelijks leven van de Sevillanen hier.

'El Aljarafe' staat bekend om haar 'mosto' productie en even voor de duidelijkheid: 'most' is het vers geperste maar nog niet vergiste sap van druiven of andere vruchten. Waar kun je nou terecht voor een 'Mosto'? Hier een aantal adresje van bodega´s in enkele dorpen van El Aljarafe:
 
Sevilla_tips-n-El-Aljarafe-k2.jpg1. Dorp Aznalcázar, bodega El Bergo, beter bekend als El Niño. Calle Virgen de Guadalupe, 44. Ook heerlijke tapas als 'El cocido', 'gurumelos' en 'migas'.

2. Dorp Bormujos, bodega Pepe Girón, Calle Clemencia Escobar, 21. Goed eten vooral de 'Carne con Tomate' en als toetje de zelfgemaakte 'Tiramisu'.

3. Dorp Coria del Río, bodega El Tentadero, Avenida 1 de Mayo, 66. Hier staat het paardenvlees bekend (ja ja, 'carne de caballo').

4. Dorp Santiponce, bodega Nicomedes, Avenida  Rocío Vega. Deze bar ligt vlakbij 'Itálica' (archeologisch heel interessant door de Romeinse ruines). Een andere bodega is Bodeguita Reyes waar je bij je mosto de lekkere tapa van kwartelei 'huevos de Codorniz´ kunt proberen.

Zoals je begrijpt zijn er veel meer bodega´s in El Aljarafe waar je lekker kunt eten en mosto proeven, dus trek erop uit en geniet in deze prachtige streek bij Sevilla.

Voor meer uitgaanstips in El Aljarafe zie ook natuurgebied Aznalcázar in deze rubriek.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring