SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Itálica, Romeinse stad

Itálica, vroeger 'Colonia Aelia Augusta Italicensium' was de eerste Romeinse stad van Spanje en is gelegen in de gemeente Santiponce, op zo´n vijftien minuten rijden vanaf Sevilla (10 km.). Het amfitheater is spectaculair om te zien en er zijn nog genoeg Romeinse mozaïeken te vinden. Als je een bezoek brengt aan Sevilla, dan mag je Itálica eigenlijk niet missen.

Itálica werd opgericht in het jaar 206 voor Christus door Generaal Publio Cornelio Escipión (ook wel de Afrikaan genoemd). De naam Italica stamt af van Italië omdat zowel de stichter, Escipión, alsmede de eerste inwoners daar vandaan kwamen.

TIP: Boek een excursie naar Italica vanuit Sevilla. Inclusief vervoer, rondleiding met gids en een bezoek aan het middeleeuwse klooster van San Isidoro del Campo.

Boek hier een excursie naar Italica

Sevilla_Italica-Anfiteatro_de_las_ruinas_romanas

Romeinse keizers
Itálica groeide uit tot een hele belangrijke stad voor Sevilla, het was dé plek waar de Romeinse leiders (o.a. de keizers Trajanus en Hadrianus) uitbundig genoten van het leven. Dat kun je nog zien aan de bouwwerken (tegenwoordig ruïnes), zo had je er een Romeins theater, een amfitheater (met plaats voor 24.000 toeschouwers), thermale baden en grote luxe huizen (Casa de Neptuno, Casa de la Exedra).

Sevilla_italica-Teatro_romano_santiponce.jpg

Opgravingen
Het gebied bestaat uit een oud- en nieuw gedeelte, het oude werd gesticht door Escipión en het nieuwe (toegankelijk voor publiek) door Hadrianus (geboren in het jaar 76 na Christus). Helaas is slechts een deel van de stad opgegraven, het oude gedeelte ligt onder het dorp Santiponce en ook andere gedeeltes zijn nog niet uitgegraven, je kan hier dus makkelijk een echte Romeinse fossiel of steen vinden want de graafmachines gaan niet altijd nauwkeurig te werk (ook leuk voor kinderen!).

Sevilla_italica-Mosaico_del_Domus_del_Planetario

Itálica is dus heel bijzonder omdat het laat zien hoe belangrijk Sevilla was in de Romeinse tijd, zo´n 2000 jaar geleden. Bij aankomst kun je een video over de gebouwen in Italica bekijken, helaas is deze alleen in het Spaans, maar gelukkig spreken de beelden voor zich.

Wil je eerst ontbijten of eten voor of na je bezoek dan zijn er een aantal mogelijkheden. Vóór de ingang heb je Gran Venta Itálica en Ventorillo Canario (lunch of diner).

Sevilla_italica-Anfiteatro_de_las_ruinas_romanas_Santiponce.jpg

Hoe kom je in Itálica? 
Met de bus: 
Er is een rechtstreekse buslijn naar Italica vanaf busstation Plaza de Armas.
Deze bussen rijden elk half uur (in het weekend om het uur). Bussen naar Plaza de Armas zijn: C1, C2, C3, C4 en 43.

Met de auto: 
- Neem de ringweg SE-30 richting Mérida, A-66 en houd links aan richting A-49 Huelva, A-66 Mérida.
- Blijf de Ruta de la Plata volgen en neem daarna de afslag Santiponce, Itálica.
- Eenmaal in Santiponce volg je de borden, maar let erop dat het Romeinse theater op een afstand van het amfitheater en de ingang van Itálica ligt. Deze kun je beter op een ander moment bezoeken.

Met een excursie vanuit Sevilla 
Je kunt vanuit Sevilla een excursie maken naar Italica. Inclusief vervoer, rondleiding met gids en een bezoek aan het middeleeuwse klooster van San Isidoro del Campo.

Sevilla_italicaTermas_mayores,_ruinas_romanas

Openingstijden
Zomer (1 april tot en met 30 september):
van dinsdag tot en met zaterdag 08.30 tot 21.00 uur.
Zon- en feestdagen van 09.00 tot 15.00 uur.

Winter (1 oktober tot en met 31 maart):
van dinsdag tot en met zaterdag 9.00 tot 18.30 uur.
Zon- en feestdagen van 10.00 tot 16.00 uur.

Adres: Avenida Extremadura 2, Santiponce

Het Romeinse colosseum van Itálica in 3D

Recreatie van het Romeinse colosseum in Itálica zoals het er stond in de tijd van Hadrianus, rond het jaar 76 na Christus. De video toont hoe groot het amfitheater was, waar plek was voor 24.000 toeschouwers (Itálica zelf telde 10.000 inwoners).

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring