




Authentieke Alioli: Spaanse knoflooksaus
Alioli is in feite niks anders dan ambachtelijke knoflooksaus. Van oorsprong is het een recept uit Catalonië (er wordt zelfs beweerd dat de wrede Romeinse keizer Nero er de uitvinder van was) en het wordt vaak geserveerd bij vis- en vleesgerechten, paella, rijst of pasta en bij geroosterde groentegerechten. De (Catalaanse) naam Alioli komt van all i oli, letterlijk knoflook en olie.
Hier het eenvoudige maar tijdrovende recept voor deze gezonde saus.
Tip! Om de saus iets sneller te bereiden kun je een keukenmachine of blender gebruiken.
Ingrediënten:
4 tenen knoflook
3 eetlepels citroensap of azijn
snufje grof (zee)zout
500 cc olijfolie (als je het liever iets zachter van smaak wilt hebben gebruik dan zonnebloemolie). Voor je begint check je of alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Eerst de knoflook tenen fijn snijden en dan samen met het zout fijnstampen met een stamper (het liefst in een glazen kommetje).
Je gaat rustig door met stampen terwijl je er beetje bij beetje de olie bij schenkt. Houd het kommetje op schoot zó dat je je handen vrij hebt om te stampen en te schenken (zie de video).
Als laatste voeg je de citroensap toe. Na een tijdje wordt het een gladde saus en is het klaar.
Zoals je ziet komt er dus geen ei bij kijken, maar omdat het lastig stampen is wordt er eerst vaak een of twee eierdooiers bij de fijngesneden knoflook gedaan.