SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Museo de Bellas Artes

Het Museo de Bellas Artes van Sevilla is het belangrijkste museum voor Schone Kunsten van Andalusië. Dit museum zou bovendien, vanwege haar indrukwekkende collectie schilderijen van Spaanse schilders na het Museo Nacional del Prado in Madrid, het belangrijkste museum van Spanje zijn.

Sevilla__museo_bellas_artes_sevilla.jpgHet museum ligt aan het Plaza del Museo in het centrum van Sevilla. Op dit plein staat een standbeeld van Bartolomé Esteban Murillo, één van de belangrijkste barokschilders van Spanje. Het museum staat bekend om de Andalusische schilderkunst uit de negentiende eeuw en om de Sevillaanse barokwerken uit de zeventiende eeuw.

Grote namen zijn onder andere Zurbarán, Murillo (bekend om zijn meesterlijke schildertechniek en kleurcontrasten), Valdés Leal, Lucas Valdés, Gonzalo Bilbao, Valeriano Bécquer, Eugenio Hermoso, Lucas Cranach, El Greco (schilderij van zijn zoon Jorge Manuel) en Marten de Vos.

TIP: Bestel tickets voor een bezoek aan het museum inclusief een uitgebreide rondleiding met gids.

Bestel hier tickets voor de rondleiding door het Museum voor Schone Kunsten

Klooster
Het museum is in 1662 gebouwd in de mudéjarstijl en diende toen als klooster (Convento de la Merced). Door de onteigeningen van de kerkelijke bezittingen werd deze kloosterorde in 1835 verdreven. Onder de liberale regering van Mendizábal werd het verbouwd. Sinds 1839 is het een museum. In deze tijd was het doel met name om de vele kunstwerken uit tempels en kloosters een passend onderkomen te geven.
 
Sevilla_musea-museo-de-bellas-artes-k.jpgIn het begin van de twintigste eeuw begint het museum privécollecties onder te brengen waardoor men het wel "huis-museum" ging noemen. Sinds 1970 heeft Bellas Artes een permanente collectie. De laatste decennia is de museumcollectie uitgebreid met aankopen door het Andalusisch bestuur en met donaties van nakomelingen van artiesten uit het begin van de twintigste eeuw. Op de voorgevel van het museumgebouw zie je de figuren San Pedro Nolasco, Jaime I van Aragón en het wapenschild van de kloosterorde “La Merced”. 

Wat je niet mag missen is zaal V waar vroeger de kerk van het klooster zat. Het heeft een prachtig plafond met gewelf. Deze kerk werd tussen 1603 en 1612 gebouwd door Juan de Oviedo. Ook de vestibule is een topper waar men tegeltjes uit verschillende Sevillaanse kloosters gebruikte voor de decoratie.

De belangrijkste werken op een rijtje:
· San Hugo en el refectorio de los Cartujos van Francisco de Zurbarán.
· Apoteosis de Santo Tomás de Aquino van Francisco de Zurbarán.
· Santas Justa y Rufina van Bartolomé Esteban Murillo.
· Virgen de la Servilleta van Bartolomé Esteban Murillo.
· Las Cigarreras van Gonzalo Bilbao.

Omdat het museum midden in het centrum van Sevilla ligt is er volop gelegenheid tot het nuttigen van een tapa óf om eerst te ontbijten voor het bezoek. Een nabij gelegen restaurant en tevens aanrader is restaurant Al Medina (Arabisch-Marrokaanse keuken). 

Museo de Bellas Artes de Sevilla
Plaza del Museo 9, 41001 Sevilla 

Openingstijden: di t/m za: 9.00 tot 20.30 uur. Zon- en feestdagen: 9.00 tot 14.30 uur.
Entree: Gratis voor bezoekers uit de EU, anders 1,50 euro.

Sevilla_musea-museo-de-bellas-artes.jpg 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Kom naar Sevilla!

Mooie video van de prachtige stad Sevilla en de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden.