SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Archeologisch museum

Hoewel weinig Sevillanos het weten is het Museo Arqueológico (Archeologisch museum) van aanzienlijk belang voor Sevilla. Sinds 1962 staat het museum op de lijst van “Monumento Histórico Artístico”. Alleen al het bezichtigen van de “Schat van Carambolo” van 650 jaar voor Christus maakt een bezoek aan dit museum de moeite waard!

Sevilla__Museo-Arqueologico-Sevilla-.jpgHet Museo Arqueológico is gelegen aan het Plaza de América in het María Luisa park. Het weelderige neo-renaissance pand van het museum werd hier net als andere gebouwen en pleinen door architect Aníbal González voor de Ibero-America Expositie van 1929 gebouwd. 

Kort overzicht van het museum:
Het museum bestaat uit drie verdiepingen met niet minder dan 27 zalen waar men zowel fossielen uit de Prehisorie als voorwerpen uit de Middeleeuwen en de Moderne tijd kan bezichtigen.

Op de benedenverdieping worden in chronologische volgorde de prehistorische schatten uit de provincie geëxposeerd. Op de begane grond zijn kunstvoorwerpen uit de Romeinse tijd te zien, vooral gevonden in de stad Itálica vlakbij Sevilla. In het museum kun je zelf je route bepalen, bijvoorbeeld chronologisch of op thema. In de zalen I tot en met X liggen zowel stukken uit de oude steentijd (het Paleolhitische tijdperk) als Iberische keramiek (zesde tot eerste eeuw voor Christus).

Sevilla_musea---Museo-Arqueol0gicok.jpgIn zaal VI ligt een reproductie van het meest indrukwekkende bezit van het museum, namelijk de “schat van Carambolo” (het origineel ligt goed opgeborgen in een brandkast). De schat van Carombolo uit het jaar 650 voor Christus is een verzameling van verschillende stukken goud en keramiek. Hoewel men in eerste instantie dacht dat de juwelen stamden uit de tijd van de Tartessos (vroege Bronstijd) weet men nu dat het de bijgiften waren van dieren die werden opgeofferd aan de goden en godinnen zoals Baal en Astarté. De bijzondere ontdekking werd gedaan door arbeiders op 30 september 1958 in de gemeente Camas in “el cerro de El Carambolo”, op drie kilometer afstand van Sevilla.

Romeinen
In de zalen XII tot XXV kun je een collectie bezichtigen van sculpturen, mozaïeken, archeologische resten, epigrafiëen, glas, keramiek en edelsmeedkunst uit het Romeinse imperium. Wat het meest opvalt tussen deze antieke voorwerpen zijn de kolossale beelden van Hermes, Alejandro Magno uit de tweede eeuw en torso´s van Artemis en Diadumeno.

In zaal XIV treft men een kopie van het beeld van Mercurius. Dit beeld wordt door kenners beschouwd als de mooiste klassieke sculptuur gevonden op Spaanse bodem. Zaal XX in het centrale deel van het gebouw bezit een indrukwekkend repertoire van standbeelden en portretten van oude keizers zoals Hermes, Venus, Diana, Trajanus en Adrianus. Wist je dat de laatste twee keizers geboren zijn in Sevilla?

Middeleeuwen
In zaal XXVI begint de collectie uit de Middeleeuwen. In deze zaal staat onder meer een pilaar van historisch belang, namelijk met een opschrift over de eerste moskee van de stad, de “Ibn Adabbas” (tegenwoordig staat daar de “Salvador” kerk). In (de laatste zaal) XXVII zijn mudéjar en gotische werken te bezichtigen.

Na afloop kun je van het María Luisa park genieten en een drankje drinken.

Mocht je tijdens je bezoek aan het archeologisch museum zalen gesloten vinden, dan is geldgebrek daarvan de oorzaak.  De Junta de Andalucia heeft te weinig geld op de begroting uitgetrokken voor dit museum. Daarom zijn sommige zalen gesloten door een tekort aan beveiliging of personeel.


Museo Arqueológico de Sevilla
Plaza de América, 41013 Sevilla

Openingstijden: di t/m zo: 9.00 tot 14.30 uur. Maandag en feestdagen gesloten.
Entree: Gratis voor bezoekers uit de Europese Unie. Bezoekers uit andere landen 1,50 euro.

Sevilla_musea---Museo-Arqueol0gicog.jpg 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla, parel in Andalusië (Spanje)

Sevilla, prachtige stad in Andalusie (Spanje). Beelden van bezienswaardigheden, parken en de flamenco in Sevilla.