SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Antiquarium van Sevilla

Het Antiquarium van Sevilla bevindt zich in het moderne Metropol Parasol gebouw, ondergronds, op 5 meter van het straatniveau. Het Antiquarium werd geopend op 27 maart 2011 en het presenteert de belangrijkste Romeinse vondsten van Sevilla. De ontdekkingen werden gedaan tijdens het uitgraven van het gebied voor het bouwen van een parkeerplaats. Deze parkeerplaats is er nooit gekomen.

Sevilla_antiquarium-sevilla-1.jpgIn 2004 won de Duitse architect Jürgen Mayer met zijn Metropol Parasol project een prijsvraag om 'la Plaza de la Encarnación' om te toveren tot wat het nu is. Het Antiquarium is er een belangrijk onderdeel van geworden. Zo kun je er Romeinse mozaïeken en huizen uit de eerste eeuw na Chr. bewonderen. Omdat de Guadalquivir  destijds aftakkingen door de stad heen had, was er een belangrijke Romeinse visafslag aan de noordkant van Sevilla gebouwd. Deze is bijna geheel intact te bezichtigen. Daarnaast heb je er overblijfselen van een Romeinse olielampjesfabriek.

Wat zo bijzonder is, is het feit dat je de eeuwen als het ware aan je voorbij ziet trekken. Behalve de woningen uit de eerste eeuw zie je huizen uit de vijfde eeuw en ook de dertiende-eeuwse Arabische tijd. Leuk detail is dat men destijds de materialen hergebruikte. Zo zie je dat sommige Sevilla_musea-Antiquarium-van-Sevilla-k.jpgtegeltjes in een andere eeuw zijn gebruikt op een andere plek en zijn stevige pilaren teruggevonden in de huizen van andere gebouwen zoals bijvoorbeeld in die van de Visigothen.

Ook is er duidelijk verschil in hoogte tussen de nederzettingen van de eerste Romeinen en de daarop volgende generaties. Zo zie je dat het 'almohade/moorse huis' al veel hoger staat dan de Romeinse woningen. Door al deze vondsten wordt duidelijk dat de typische Andalusische woningen met patio nog afstammen van vele generaties terug.

Een kleine bijzonderheid (voor kinderen) zijn de tegels met spelletjes uit de Romeinse tijd; kinderen knikkerden waarschijnlijk toen ook al! Nog steeds worden er opgravingen gedaan in Sevilla en omgeving en tentoongesteld.

Antiquarium Sevilla 
Plaza de la Encarnación, Sevilla

Museum is geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 19.30 uur.
Op zondag van 10.00 tot 13.30 uur.
Entree-kosten 2 euro voor alle niet-inwoners van Sevilla.
Inwoners van Sevilla en kinderen tot 2 jaar gratis.
Sevilla_musea-Antiquarium-van-Sevilla-g.jpg 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Kom naar Sevilla!

Mooie video van de prachtige stad Sevilla en de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden.