SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Torre del Oro

De Torre del Oro (gouden toren) is één van Sevilla´s meest bekende monumenten. Je vindt de toren afgebeeld op vele ansichtkaarten en op souvenirs. Wist je dat de Torre del Oro behoorde tot de oude stadsmuren en diende ter verdediging van de stad en het Alcázar (paleis)?

Tijdens je bezoek aan Sevilla kun je de toren bijna niet mislopen. Hij staat op de linkeroever van de Guadalquivir, tegenover de stierenvechters-arena. Tegenwoordig is hij 36 meter hoog en bestaat uit drie delen. De Torre del Oro dankt haar naam aan het feit dat vroeger het tweede gedeelte verguld leek en er een gouden glans in de rivier schitterde. Sommigen brengen haar naam echter in verband met het goud dat werd opgeslagen in de toren in de tijd van de koloniale handel met Zuid-Amerika.

Sevilla_torre-oro

Stadsmuur
Het eerste gedeelte is twaalfhoekig en werd gebouwd tussen 1220 en 1221 door de Almohaden. In deze periode stond er een muur die de Torre del Oro met de Torre de la Plata (zilveren toren) verbond en diende ter verdediging van het Real Alcázar (Koninklijk Paleis) in Sevilla. De toren werd gebouwd met als doel controle uit te oefenen op de scheepvaart in de Guadalquivir. De legende wil dat er een ketting aan de toren hing om zo aan sommige schepen de toegang te ontzeggen. Dit is echter niet waar. Wel was er een ketting die vast lag aan boten en aan de brug bij de oever van de wijk Triana.

Gevangenis
Het tweede gedeelte, ook twaalfhoekig, werd gebouwd onder Pedro I in de veertiende eeuw. In deze periode werd de toren gebruikt als gevangenis voor de adel. In 1755 werd hij zwaar getroffen door de aardbeving van Lissabon en wilde Marqués de Monte Real de toren slopen. Gelukkig werd dit plan niet uitgevoerd door protesten van de Sevillianen die destijds hun koning om hulp smeekten om 'hun' toren te behouden. Het verhaal doet de ronde dat koning Pedro I hier kwam om zich met zijn minnares Aldonza Coronel te ontspannen en te genieten van het panoramisch uitzicht. 

Sevilla_torre-oro

Maritiem museum
Het bovenste gedeelte, gebouwd in 1760 door ingenieur Sebastián van der Borcht, is rond en gekroond met een spitstoren. Na een grondige restauratie van de toren werd het op 24 juli 1944 officieel het Maritiem Museum (Museo Naval de Sevilla, wel in handen van Madrid). Het kleine museum vertoont verschillende antieke scheepvaart-instrumenten, maquettes, historische opnames en zeeroutekaarten. In 2005 werd het opnieuw gerestaureerd.

De hop on en off bus van Sevilla stopt vlakbij de toren en je kunt ook heerlijk wandelen langs de oever van de rivier. Voor uitzicht op de toren met een hapje en een drankje kun je het beste aan de overkant van de rivier in de wijk Triana gaan zitten bijvoorbeeld op het terras van 'El Embarcadero' in Calle Betis. Het ligt naast restaurant Río Grande en tegenover restaurant San Marcos.

Torre del Oro
Paseo de Cristobal Colón, Sevilla 

Openingstijden: di t/m vrij: 10.00 tot 13.30 uur.
Za en zo: 10.30 tot 13.30 uur. Maandag en feestdagen gesloten. 
Entree: normaal 2 euro. Ouderen en studenten, 1 euro. Gratis op dinsdag.

Sevilla_torre-oro

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!