SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Torre de los Perdigones

De Torre de los Perdigones is recentelijk omgebouwd tot een monument in Sevilla. Het is een alleenstaande toren in de wijk La Macarena vlakbij de brug Puente de la Barqueta.

Sevilla_monumenten-Torre-de-los-Perdigones-k.jpgVroeger hoorde het bij de 'San Francisco de Paula' fabriek, beter bekend als de 'Perdigones fabriek'. Zoals de naam in het Spaans al aangeeft was de fabriek een smederij en deed dienst als hagel (munitie) fabriek voor de jacht. Hij werd gebouwd door eigenaar Manuel Mata in 1885. In de jaren´50 ging de fabriek dicht en wat overbleef was de toren. Na een aantal decennia van verwaarlozing besloot de gemeente tot het creëren van een park naast de toren en in maart 2007 werd er bovenin een camera obscura geplaatst.

Sevilla_monumenten--torre-de-los-perdigones-g.jpgCamera Obscura
De camera obscura in de toren (op 45 meter) biedt een spectaculaire kijk op het eeuwenoude centrum binnen de stadsmuren van Sevilla. De werkwijze van de camera obscura: de camera obscura projecteert een levend beeld van wat er op dat moment buiten plaats vindt. Het heeft een wit scherm, een spiegel en een aantal positieve lenzen (die vergroten). De spiegel en lenzen staan periscopisch op het eind van een buis boven het scherm. Het licht dat via een raam binnenkomt valt op de spiegel zorgt ervoor dat het beeld via de lenzen op het scherm wordt geprojecteerd. Het resultaat is een foto, maar dan in beweging.

Waarom interessant? 
De binnenstad van Sevilla werd in de twaalfde eeuw door de Arabieren gebouwd. Daarna, in de vijftiende en zestiende eeuw, was Sevilla één van de dichtstbevolkte steden van Europa. De stad dreef veel handel met de 'nieuwe wereld' (Zuid-Amerika). Men refereerde wel eens naar het 'grote Babilonië van Spanje'. Sevilla bezit dan ook het grootste oude centrum van Europa. 

Hagel
In de toren wordt ook uitleg gegeven over de productie van hagel, zoals men dat hier vroeger deed. In het kort verliep het als volgt: het schietlood werd naar boven gehesen met een katrol. Eenmaal boven in de toren werd het gesmolten in een oven. Daarna liet men het binnen in de toren naar beneden vallen om af te koelen en om een ronde vorm te krijgen. Beneden werden de loodjes opgevangen in een zwembad waar ze stolden en klaar waren voor de verkoop. De loodjes die niet helemaal rond waren werden opnieuw gesmolten om ze daarna alsnog te verkopen.

Na afloop van je bezoek kun je een lekkere tapa of koffie met gebak bestellen in de Bar Torre de los Perdigones. Bedenk wel dat de tapastijden van 12.00 tot 15.30 uur en van 20.30 tot 22.30 zijn. 

Torre de los Perdigones
Calle Resolana, Sevilla

Openingstijden: di t/m zo van 10.30 tot 13.30 en van 18.00 tot 19.30 uur.
De laatste sessie begint een half uur voor sluitingstijd.
Gesloten in augustus en op regenachtige dagen.
Entree: 4 euro inclusief museumbezoek. Alleen uitkijk 1,50 euro.
Kinderen tot 12 jaar: 2,50 euro en kinderen tot 5 jaar gratis
Sevilla_monumenten-Torre-de-los-Perdigones-g.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring