SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

De Kathedraal van Sevilla

Als je in Sevilla bent mag een bezoek aan de kathedraal (Catedral de Santa María de la Sede) niet ontbreken. Het is namelijk de grootste gotische kathedraal ter wereld (de Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan in Rome is eigenlijk geen kathedraal). Bovendien is het qua omvang, ná de Sint-Pietersbasiliek en de St. Paul´s Cathedral in Londen, het derde grootste gebedshuis ter wereld.

TIP 1: Bij de kathedraal staan vaak lange wachtrijen voor de kassa. Met de Super Sevilla Combi kan je online skip-the-line tickets reserveren voor de Kathedraal, de Giralda-toren en het prachtige paleis Real Alcazar en de tuinen.

Bestel hier de Super Sevilla Combi!

TIP-2: Bestel je skip-the-line tickets voor de Kathedraal van tevoren online!

Bestel hier tickets voor de Kathedraal van Sevilla

TIP 3: Bestel skip-the-line tickets voor de Kathedraal en de Giralda-toren.

Bestel hier tickets voor de Kathedraal en de Giraldatoren

TIP 4: Boek een rondleiding door de Kathedraal, de Giralda-toren en het Real Alcazar!

Boek hier een rondleiding door de Kathedraal, Giraldatoren en Real Alcazar

Sevilla_kathedraal

Geschiedenis in het kort
De kathedraal is gebouwd op de plek waar oorspronkelijk de moorse Aljama-moskee stond. Na de verovering op de Moren onder Fernando III in 1248 werd deze in gebruik genomen door de christenen. Sindsdien fungeert het gebouw als kathedraal.  

Eind dertiende eeuw besloot men de moskee zo af te breken, dat het in een christelijk gebouw veranderd kon worden. Alleen een gedeelte van het beroemde 'Patio de los Naranjos' (de sinaasappelhof) en de Giraldatoren zijn bewaard gebleven. De 'sala de oración' van de moskee waar na de verovering ook de christenen hun gebeden zegden, bepaalde uiteindelijk de structuur van de nieuwe kathedraal. In 1403 begon men met het afbreken en opbouwen, in het jaar 1507 werd de kathedraal ingewijd. 

In totaal werd de kathedraal (van binnen) 127 meter lang, 43 meter hoog en 83 meter breed. De kerk kreeg de ongebruikelijke vorm van een vijfbeukige kruiskerk met kapellen. De koepel is 40 meter hoog. Tussen de steunberen in de zijbeuken bevinden zich tientallen kapellen.

Sevilla_Kathedraal

Columbus
In één van de kapellen staat het grafmonument ter ere van Cristóbal Colón (Columbus). Het stoffelijk overschot werd na de onafhankelijkheid van Cuba in 1898 van Havana naar Sevilla overgeplaatst. De bronzen kist van Columbus wordt gedragen door vier bewerkte figuren die de Spaanse koninkrijken van Castilië, León, Aragón en Navarra representeren. Er is ook een Columbus-bibliotheek aanwezig met vele boeken, tekeningen, manuscripten en andere objecten die te maken hebben met het leven van Columbus. Deze bibliotheek werd al in 1551 gesticht door niemand minder dan zijn eigen zoon.

De Capilla Real (koninklijke kapel) is één van de belangrijkste juwelen van de kathedraal. De kapel is gewijd aan koning Ferdinand III van Castilië, die Sevilla in 1248 veroverde op de Moren. Verder kan men in de kathedraal werken bewonderen van bekende schilders zoals Murillo, Goya, Pedro de Campaña en Luis de Vargas.

Architectuur
In het kort kent de kathedraal de volgende architectonische bouwfases:
almohade (1172-1248)
mudéjar (1248-1433)
gotisch (1433-1528)
renaissance (1528-1593)
barok (1618-1758)
neo-klassiek (1758-1823)
neo-gotisch (1825-1928)

Leuk weetje: Een beroemde uitspraak uit de kerkeraadvergadering van 8 maart 1401: 'Hagamos una iglesia tan grande que los que vengan detrás nos tengan por locos.' Vrij vertaald: Laten we zo'n grote kerk bouwen zodat onze nakomelingen zullen zeggen dat onze bouwmeesters 'gek' waren.

Catedral de Sevilla
Avenida de la Constitución, 41004 Sevilla

Openingstijden: ma t/m za: 11.00 tot 17.00 uur, zondag: 14.30 tot 18.00 uur.
Entree: normaal 8 euro, 2 euro voor gepensioneerden en studenten tot 26 jaar.
GRATIS voor iedereen op zondag tijdens, voor of na de mis.
Gratis voor werklozen, kinderen tot 16 jaar, Sevillianen, inwoners van Sevilla en invaliden.

TIP! Je kunt nu ook de Kathedraal van boven bezoeken, dan ga je het dak op met een gids. Hiervoor moet je wel reserveren.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Kom naar Sevilla!

Mooie video van de prachtige stad Sevilla en de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden.