SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

El Real Alcázar, het Koninklijk Paleis

Het Real Alcázar (Koninklijk Paleis) van Sevilla bevindt zich naast de kathedraal en is één van de meest bezochte monumenten van de stad. Aan het Alcázar werd door de eeuwen heen veel gesleuteld waardoor het een unieke architectuur kent. Het Alcázar bestaat uit meerdere prachtige gebouwen en tuinen in verschillende bouwstijlen (Almohade, Mudéjar, Gotisch en Renaissance). Het meest opvallend is de mudéjar-stijl, een mix van arabische en christelijke architectuur. 

Sevilla_real-alcazar

Nog steeds wordt het paleis gebruikt als officiële verblijfsplaats van de koninklijke familie als ze Sevilla bezoekt. Daarmee is het waarschijnlijk het oudste koninklijk paleis van Europa dat als zodanig nog in gebruik is. In 1987 werd het Alcázar samen met de kathedraal en het Archivo General de Indias, waar de geschiedenis van de betrekkingen tussen Spanje en zijn koloniale bezittingen in de Américas ligt opgeslagen, op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.

TIP 1: Bestel je ticket(s) voor het Real Alcazar van tevoren online en ontloop de wachtrijen!

Koop hier je ticket online en ontloop de wachtrij!

TIP 2: Met de Super Sevilla Combi reserveer je skip-the-line tickets voor Real Alcazar, de Kathedraal en de Giralda-toren! Hiermee ontloop je de lange wachtrijen voor de kassa van deze attracties in Sevilla.

Bestel hier de Super Sevilla Combi!

TIP 3: Boek een rondleiding door Real Alcazar, de kathedraal en de Giralda-toren - 3 top-attracties in Sevilla!

Boek hier een rondleiding door Real Alcazar, de Kathedraal en de Giralda toren

TIP 4: bij de Sevilla City Pass zijn tickets en skip-the-line toegang voor het Real Alcazar, de Kathedraal en de Giralda-toren inbegrepen. Ook de hop-on hop-off bus em eem handige app met audioguide is inbegrepen bij deze stadspas.

Bestel hier de Sevilla City Pass!

Sevilla_real-alcazar

Leuk weetje: wat is een Alcázar? Een Alcázar is een kasteel of paleis gebouwd door de Moren (Marokkaanse Berbers en Arabieren) op een strategische plek met als doeleinde de bewoners, meestal bewindhebbers of mensen van koninklijken bloede, te verdedigen. 

Geschiedenis in het kort
Van oorsprong stond er op de plek van het Alcázar eerst een Romeins en daarna een Visigotisch fort. De eerste opdracht tot het bouwen van een paleis werd gegeven door Kalief Abd al-Rahmán II (uit Córdoba) rond 844. Hij overleefde de bouw niet en zijn zoon Abd al-Rahmán III maakte het af in 914. Uit deze periode stammen de vestingmuren die het terrein omringen. In de elfde eeuw werd er door de koning Al-Mutadid en zijn zoon Al-Mutamid het Al Muwarak bijgebouwd. In de twaalfde eeuw werd het complex door de Almohaden (Berberse moslimdynastie) verder uitgebouwd en werd de voorgevel veranderd. Uit deze tijd stammen enkele muren in de Patio del Yeso en de Patio de la Montería.

Sevilla_real-alcazar

Christenen
Na de overwinning op de Moren in de veertiende eeuw werd het paleis onder leiding van Alfons X van Castilië uitgebreid en aangepast naar de behoeften en wensen van de christenen. In 1364 gaf Koning Peter I van Castilië opdracht tot de bouw van een nieuw paleis op de locatie. Doordat er vele Moorse bouwmeesters bij de bouw betrokken waren kreeg het rijk versierde paleis een duidelijke mudéjar-stijl.

Columbus
In 1503 werd door Isabella I en Ferdinand II van Aragón opdracht gegeven tot het bouwen van La Casa de la Contratación (het contract huis). Dit gebouw werd het symbool van de Spaanse wereldhandel. Hier werd niemand minder dan Cristoffel Columbus ontvangen door het koningspaar en werd Américo Vespuccio de eerste directeur van de zeevaartschool. 

Sevilla_real-alcazar

Onder latere koningen werd het Alcázar verder uitgebreid. Zo werden er in de zestiende eeuw, onder Karel V, gotische en renaissance-elementen aan het paleis toegevoegd. Deze (Italiaanse) renaissance stijl kan je terug vinden in de bovenetage van het Alcázar. Dit is overigens het gedeelte waar het koninklijk paar verblijft als het een officieel bezoek brengt aan Sevilla.
 
Vele historische gebeurtenissen hebben zich in het Alcázar afgespeeld. Eén van de grootste was de bruiloft van Karel I met Isabella van Portugal. Op 3 mei 1691 brak er een brand uit, die een theater uit het Patio de León verwoestte. Andere gebouwen ontsnapten ternauwernood aan de vuurzee.

Sevilla_real-alcazar-tuin

Wat mag je niet missen tijdens je bezoek aan het Alcázar?

Justitiezaal (Sala de Justicia):
Dit rijk gedecoreerde zaaltje bevindt zich direct links na het entree door de Leeuwenpoort (Puerta del León). Het werd in 1340 gebouwd onder Alfonso XI. Van de fontein in het midden voert een kanaaltje naar de Patio del Yeso.

Gipshof (Patio del Yeso):
Dit Almohade-gedeelte is één van de oudste plekken van het Alcázar, gebouwd in de twaalfde eeuw. Het is vernoemd naar de met gips bewerkte bogen, die getuigen van de precieuze manier van werken van de Moren.

Jachthof (Patio de la Montería):
Zoals de naam al zegt, was dit het plein van samenkomst vóórdat men op jacht ging. Vanaf dit prachtige plein kijk je op de fraaie gevel van het mudéjar-paleis.

Mudéjar paleis (Palacio Mudéjar):
Dit is ongetwijfeld het belangrijkste gedeelte van het Real Alcázar dat tussen 1364 en 1366 is gebouwd. Dit paleis biedt toegang tot verschillende binnenplaatsen en zalen zoals het Maagdenhof, Gezantenzaal, Poppenplein, de zalen van keizer Karel V en zijn zoon Filips II en de slaapkamer van de vele Moorse koningen. De prachtige gevel is een architectonisch hoogstandje, met zowel gotische als almohade-bouwelementen.

Sevilla_palacio_real-alcazar
 
Maagdenhof (Patio de las Doncellas):
Deze binnenplaats is één van de mooiste plekjes van het paleis. De onderste bogengalerijen zijn duidelijk almohade terwijl de bovenverdieping een renaissance-bouwstijl heeft.

Gezantenzaal (Salón de Embajadores):
Deze zaal is zonder twijfel het paradepaardje van het Alcázar. Zij werd in de vijftiende eeuw onder Pedro I gebouwd. Het is een pronkjuweel van de mudéjar-bouwkunst. Voor de interieurdecoratie werd gebruik gemaakt van stucwerk van keramiek in de vorm van tegeltjes en van houten plafonds met inlegwerk. Opvallend is de koepel in de mozarabische bouwstijl.

Gotisch paleis (Palacio Gótico):
Dit renaissance-paleis is een prachtig bouwwerk, maar kan toch niet tippen aan het mudéjarpaleis. Het werd in de dertiende eeuw in de gotische stijl gebouwd door Alfons X. Karel V liet het twee eeuwen later verbouwen. Er zijn interessante kunstwerken zoals wandtapijten te bezichtigen.

Sevilla_real-alcazar

Als je dit prachtige paleis hebt bekeken kun je heerlijk wandelen in de tuinen waar in het voorjaar de geur van "azahar" hangt (zie ook Parken en tuinen).

Real Alcazar
Patio de Banderas s/n. 41004 Sevilla

Openingstijden:
Elke dag behalve feestdagen van 9.30-17.00 uur.
Van april tot en met september van 9.30-19.00 uur.
Entree: 9,50 euro.
Gratis voor Sevillianen, kinderen tot 12 jaar, studenten en gepensioneerden.
Apart bezoek aan de bovenverdieping (Cuarto Real Alto) kost 4,50 Euro. 

Sevilla_real-alcazar-tuin

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Kom naar Sevilla!

Mooie video van de prachtige stad Sevilla en de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden.