




Klooster La Cartuja 'Santa María de las Cuevas'
Het indrukwekkende klooster 'Santa Maria de las Cuevas' is te vinden op het Expo'92-terrein van de wijk La Cartuja in Sevilla. Het ligt aan de Guadalquivir. Je herkent het al snel aan de typische schoorstenen van keramiek die boven alles uitsteken en symbool staan voor het monument.
Geschiedenis in het kort
Dit indrukwekkende klooster werd gesticht door Gonzalo de Mena in 1400. Volgens de legende zou het hiervoor al een gebedsplek zijn geweest, vanwege de vondst van een heilig beeldje in de kleigrond in 1248. Dit beeld werd dan ook 'Virgen de las Cuevas' genoemd, 'Heilige van de grotten'. Het is nu de naam van het klooster.
In de Arabische tijd (XIIe eeuw) werd de nuttige kleigrond van het gebied gebruikt voor de beroemde potten en tegelindustrie in de wijk Triana.
Na een periode van verval kwam het klooster in 1835 in handen van Charles Pickman. De Brit maakte van het klooster een internationaal bekende keramiekfabriek. In de loop van de geschiedenis hebben er vele werken van befaamde Sevilliaanse kunstenaars gehangen. Dit was met name ter ere van Columbus, die hier zijn eerste rustplaats kreeg. De kunstenaars waren onder anderen Zurbarán, Murillo, Alejo Fernández en Pedro Roldán.
De abdij werd voor de Expo´92 gerestaureerd en deed destijds dienst als het hoofdkwartier van de wereldtentoonstelling.
CAAC
Tegenwoordig is het monument in handen van het CAAC, het Centro Andaluz de Arte Contemporáneo; het Andalusische centrum voor hedendaagse kunst. De moderne kunst van het CAAC in de expositieruimtes van dit prachtige historische gebouw is een ideale combinatie van stijlen en dat maakt een bezoek zeer de moeite waard.
Behalve tentoonstellingen worden er ook workshops, concerten, films, lezingen en conferenties georganiseerd.
Je kunt een expositie combineren met een bezoek aan het klooster:
1. Entree, gebouwd door architect Ambrosio de Figueroa in de XVIIIe eeuw.
2. Atrium en Gotische kerk uit de XVIe en XVe eeuw. De entree is uit 1419.
3. Santa Ana kapel waar van 1509 tot 1536 de overblijfselen van Columbus hebben gelegen. Daarom staat deze kapel ook bekend als de 'Capilla de Colón'.
4. Kloostergang uit de tweede helft van de XVe eeuw. Het is een van de beste voorbeelden van de Arabische architectuur van Sevilla.
5. Kapittelzaal, tweede helft XVe eeuw; Gotisch.
6. Magdalena kapel - Arabische architectuur.
7. Eetzaal, refectorio, met mooi tegelwerk uit de XVIe en XVIIe eeuw.
8. Sacristie
9. Kloosterhof. Hier staan de keramiekovens uit de XIXe eeuw. Deze staan symbool voor het klooster.
10. Ingang 'Puerta del Río'. Vanwege schade toegebracht door enkele natuurrampen werd deze ingang herbouwd. De architect was weer Ambrosio de Figueroa, XVIIIe eeuw.
Er is een leuke gelegenheid om een tapa of drankje te nuttigen. Een bezoek helemaal waard, ook met kinderen!
La Cartuja de Sevilla
Calle Américo Vespucio 2, Sevilla