SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Het gemeentehuis en de pleinen Plaza San Francisco en Plaza Nueva

Ben je in het centrum van Sevilla dan is het vanzelfsprekend dat je langs het imposante gemeentehuis loopt. Dit ligt aan twee pleinen, het Plaza de San Francisco en Plaza Nueva midden in de binnenstad.  

Het gemeentehuis van SevillaEl ayuntamiento - het gemeentehuis 
Het in renaissance stijl gebouwde gemeentehuis van Sevilla werd opgericht ter gelegenheid van de trouwerij van Karel V met zijn nicht Isabella van Portugal. De bouw werd gestart in 1527 onder leiding van architect Diego de Riaño.

Op de voorgevel zijn verschillende mythische figuren afgebeeld zoals Hercules en Julius Caesar. Deze voorgevel is overigens gebouwd in de typische 15e en 16e Spaanse kunststijl, genaamd 'Plateresco'. Deze wordt getypeerd door verfijnde aanwending van ornamenten in de architectuur.

Rondom de feestdagen in december wordt in Sevilla het spectaculaire lichtfestival 'Mapping' gehouden. Deze zet het gemeentehuis in de schijnwerpers door lichtgevende afbeeldingen te reflecteren op het gebouw. Zie voor meer informatie deze link.

Plaza de San Francisco
Het Plaza de San Francisco voor het gemeentehuis is één van de belangrijkste en levendigste pleinen van Sevilla en is door de geschiedenis heen vaak herbenoemd. Van Espartería Mayor, Albardería, Constitución, Plaza del Rey tot Libertad. Tegenwoordig is het weer net als in de Middeleeuwen San Francisco, vernoemd naar het aangelegen Conventshuis.
De belangrijkste huizen aan het plein zijn de Bank van Spanje (Banco de España) en de nummers 10, 11 en 13. Deze werden respectievelijk ontworpen door de architecten José Gómez Millán, Juan Talavera Heredia en José Espiau y Muñoz. De fontein voor de Bank van Spanje werd gemaakt in de 16e eeuw door onder andere Diego Pesquera en heeft de naam 'de fontein van Mercurius.'

Sevilla_monumenten-gemeentehuis-Plaza-de-San-Francisco.jpg

Plaza Nueva

Op het Plaza Nueva, aan de andere kant van het gemeentehuis staat een monument (1924) voor koning Ferdinand  III 'de Heilige', gemaakt door Juan Talavera y Heredia. De heilige Ferdinand heroverde Sevilla van de Arabische  overheersing op 12 november 1248, nadat de 'botenbrug' van Sevilla naar Triana werd vernietigd. Hij is Sevilla's beschermheilige en ligt begraven in de kathedraal.

Leuk om te weten is dat dit gedeelte van de stad in de Romeinse tijd een haven was. Destijds liep de rivier verder door de stad heen dan nu en tijdens de verbouwingen zijn er hier resten van de kade en oude schepen gevonden.

Sevilla_monumenten-gemeentehuis-Plaza-Nueva.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!