SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Santa María la Blanca

De kerk, Santa María de las Nieves, beter bekend als Santa María la Blanca, bevindt zich in het centrum van Sevilla. Om (heel) precies te zijn staat hij in de wijk San Nicolás, grenzend aan de wijk San Bartolomé dat aan de toeristen al gauw als de wijk Santa Cruz wordt uitgelegd. De kerk staat symbool voor de Sevilliaanse architectuur uit de Barok, al is dat niet altijd zo geweest.  

Santa Maria La BlancaTot aan het eind van de 12e eeuw was het een moskee en vanaf 1391 deed het dienst als synagoge. Daarna werd het een gotische christelijke kerk met de naam: Nuestra Señora de las Nieves, vernoemd naar de Maagd 'Virgen de las Nieves'. Zij is te zien bij het grote altaar en is het werk van Juan de Astorga. Hiernaast hangt echter een meesterwerk. We hebben het dan over het schilderij van het laatste avondmaal (La Santa Cena) van de grote schilder Murillo, vooral bekend vanwege zijn meesterlijke 'clair-obscur' techniek.

Interessant om te weten is dat deze kerk het enige gebedshuis in Sevilla is, die resten van drie religies van 'het Boek' bewaart (Islam, Jodendom en Christendom).

Sevilla_monumenten-santa-maria-la-blanc
Moskee en synagoge

De moskee werd gebouwd bij de ingang van de stadsmuren en schijnt een eenvoudige moskee geweest te zijn. Na de verovering van Sevilla op de Moren door Ferdinand III in 1248 werd het in 1253 door zijn zoon (Alfonso X de wijze) aan de Joden geschonken. Als synagoge was het de belangrijkste van de stad. Het stond tegen het Altamira Paleis aan, waar Yusuf Pichón, een persoonlijk adviseur van Johannes II van Castilië, woonde. De synagoge werd in deze periode uitgebreid en opgeknapt, maar zonder het moorse gebedshuis te vernietigen.

Toen de Joden in de 14e eeuw uit Sevilla werden verdreven, werd het onder leiding van Justino de Neve in 1391 omgebouwd tot kerk. Deze heer speelde een belangrijke rol als kerkvoogd van de kathedraal. Hij liet de schilder Murillo verschillende imposante werken maken voor de kerk. Die werden begin 19e eeuw echter gestolen door Franse troepen onder leiding van maarschalk Soult. Van de vijf originele werken van Murillo is alleen 'La Santa Cena' in situ bewaard gebleven.

Boven de entree, aan de buitenkant van de kerk staat de volgende tekst: 'HAC EST DOMUS DEI ET PORTA COELI 1741' (Dit is het huis van God en leidt hemelwaarts 1741). De tempel is na twee jaar restauratie (2010-januari 2013) weer opengesteld voor publiek. Een absolute aanrader!

Santa María de las Nieves 
Calle Santa María la Blanca 5
(Puerta de la Carne)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring