SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Hospital de los Venerables

Het Hospital de los Venerables in Sevilla is net als het Hospital de la Caridad zeker een bezoek waard. Het werd in 1675 gesticht als rust- en ziekenhuis voor eerbiedwaardige priesters door o.a. Justino de Neve, destijds een invloedrijke voogd van de kathedraal van Sevilla.

Sevilla_monumenten-'Hospital-de-los-Venerables-k.jpgHet rusthuis ligt in de pittoreske wijk Santa Cruz in het centrum van Sevilla en werd ontworpen door Leonardo de Figueroa, een belangrijke Sevilliaanse architect uit de Spaanse barok. Het pand is een van de mooiste voorbeelden van 17de-eeuwse Sevilliaanse barok. Tegenwoordig is het in handen van de culturele stichting Focus-Abengoa, die er ondermeer orgelconcerten en exposities organiseert.

Fresco's
De kerk van het ziekenhuis is prachtig. Er zijn bijzondere fresco's van Valdés Leal en zijn zoon Lucas Leal te bezichtigen. Twee belangrijke werken zijn: 'Het Laatste Avondmaal' van zoon Valdés en 'De verheerlijking van de H. Ferdinand' door Valdés senior. De muurschilderingen zijn ook gemaakt door zoon Leal.

Helaas zijn er in de 18e en 19e eeuw vele bijzondere werken van onder andere de Sevilliaanse schilder Murillo gestolen. Er zijn nog maar enkele werken, aangekocht door de Neve (1625-1685), op hun originele plek in het ziekenhuis terug te vinden.

Het altaarstuk van Lucas Leal heet 'Apoteosis de San Fernando' (De verheerlijking van de Heilige Ferdinand). Ook zijn er mooie beelden van de bekende beeldhouwer Pedro Roldán (1624-1699) te zien. Deze beelden, voorstellende Sint Petrus en Sint Ferdinand, staan bij de ingang van de kerk. 

Hospital de los Venerables 
Plaza de los Venerables 8, Santa Cruz 

Geopend van maandag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Gratis entree op zondag van 14.00 tot 18.00 uur.
Entree: rond 4 euro en een gereduceerd tarief voor studenten en gepensioneerden.

Sevilla_monumenten-Hospital-de-los-Venerables'-g.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Kom naar Sevilla!

Mooie video van de prachtige stad Sevilla en de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden.