SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Archivo General de Indias - archief van grote betekenis

Het Archivo General de Indias ofwel het archief van 'Las Indias of de Nieuwe Wereld' in Sevilla is een van 's werelds belangrijkste archieven. Het herbergt meer dan 10 kilometer aan planken vol met zeer belangrijke documenten uit de Spaanse koloniale geschiedenis in Amerika van de zestiende tot de negentiende eeuw.

archivo-de-indiasNa de ontdekking van Spaans-Amerika op 12 oktober 1492 door Columbus begon er een bloeitijd voor het Spaanse Rijk. Spanje werd de volgende tweehonderd jaar de rijkste macht ter wereld. Het statige gebouw, Casa de Lonja, waar het archief zich bevindt, werd in 1503 opgericht als 'La Casa de la Contratación'. Het werd hét handelsbureau en de goederenbeurs (Consulado de Mercaderes) tussen Spanje en de 'Nieuwe Wereld'. Goud, zilver, cacao, kruiden, talloze producten kwamen Europa binnen via de Guadalquivir in Sevilla. 

Archief
In het jaar 1777 kwam men op het idee om de geschiedenis van de Nieuwe Wereld te beschrijven. De historicus Juan Bautista werd door de koning aangesteld en begon samen met toenmalig minister José de Gálvez aan het project om een archief uitsluitend voor dit doel te creëren. Het archief was af in 1785 en sindsdien beschikt het over tientallen miljoenen documenten die de betrekkingen tussen Europa en Latijns-Amerika weergeven. Niet alleen de avonturen van de Spaanse ontdekkingsreizigers als Cristoffel Columbus (Cristóbal Colón), Cortés en Pizarro zijn opgetekend, ook verhalen over Johan Maurits van Oranje Nassau-Siegen, gouverneur van Nederlands-Brazilië in de 17e eeuw en andere feiten uit de Nederlandse koloniale geschiedenis zijn er te vinden.

Zo bevind je je al gauw tussen vele handgeschreven bevelen, decreten, briefwisselingen, bouwtekeningen, technische voorschriften, inspectierapporten, handelsrapporten, landkaarten en correspondentie tussen de kerk, de rechterlijke macht en de koloniale autoriteiten.

Digitaal
Om de waardevolle documenten goed te bewaren is het Archivo General de Indias tegenwoordig bezig om alle informatie te digitaliseren. Zo kun je ook vanaf je eigen PC via hun website al veel boeken online raadplegen. Ook zijn er foto´s van belangrijke informatie zoals bijvoorbeeld het testament van Columbus of de schepen waarmee hij de barre tochten voer.

Het Archivo General de Indias is een interessant monument in Sevilla waar je veel leert over de geschiedenis en waar bovendien bijna altijd een mooie tijdelijke expositie is, samengesteld uit het materiaal van het archief, die je (gratis) kunt bezoeken.

Openingstijden:
16 sept tot en met 15 juni door de week van 08.00 tot en met 15.00 uur
16 juni tot en met 15 september door de week van 08.00 tot en met 14.30 uur

Archivo General de Indias
Avenida de la Constitucion 3, Sevilla
Entree: Gratis
Sevilla_monumenten-Archivo-de-Indias-g.jpg 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!