SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

De negen bruggen van Sevilla

De Guadalquivir die dwars door Sevilla stroomt, is van fundamenteel economisch belang geweest voor Sevilla. Het is de rivier die werd afgevaren door Columbus en andere ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw. Maar ook al eeuwen eerder was de rivier van levensbelang voor de Romeinen en de Moren. Momenteel kent Sevilla negen bruggen die de Guadalquivir of in feite een aftakking daarvan overbruggen.

Ter gelegenheid van de Wereldexpositie in 1992 werden er tussen 1985 en 1992 maar liefst zes bruggen bijgebouwd. De twee meest spectaculaire van deze zes liggen ten noorden en ten zuiden van de stad. Het zijn respectievelijk de Puente el Alamillo en el Puente del V Centenario. 

Sevilla_brugDe 9 bruggen (los puentes) van Sevilla:

Puente del Alamillo - 
Deze brug werd aangelegd tussen 1987 en 1992 voor de expo in 1992 ter verbetering van de infrastructuur in Sevilla. De Alamillo-brug is een tuibrug van 250 meter lang en werd ontworpen door Santiago Calatrava. Bijzonder! 

Puente de la Barqueta - 
Officieel heet deze brug 'puente Mapfre' vernoemd naar de sponsor. 
De brug is een van de belangrijkste toegangswegen naar La Cartuja, waar de Expo van 1992 werd gehouden. Deze originele brug werd in feite dé toegangsbrug tot het Expo-terrein. 
Hij werd tussen 1989 en 1992 gebouwd. De geometrische schoonheid van zowel de boog alsmede de ingangen maakten dat het een prijs kreeg van de Europese Conventie voor Metaal Constructie. De brug is één van de nieuwe herkenningstekens van Sevilla. 

Pasarela de la Cartuja - 
Dit was de voetgangersbrug van de Expo 1992, maar tegenwoordig is ze ook voor verkeer opengesteld. Vanwege haar breedte van 11 meter en lengte van wel 235 meter staat de Pasarela sinds 2007 in het Guinness Book of Records. Geen andere brug ter wereld kent deze afmetingen. 
Sevilla_brug-puente-del-cristo-de-la-expiracionPuente del Cristo de la Expiración
 - Deze brug wordt ook wel 'el Cachorro' of 'Puente de Chapina' genoemd. De brug werd eind 1991 voor de Expo '92 gebouwd. Om er zoveel mogelijk te voet gebruik van te kunnen maken is hij aangelegd met voetgangerspaden en een soort zeildoek dat beschermt tegen de felle zon.Het ontwerp is geïnspireerd op de Pont Alexandre-III in Parijs. 

Puente de Isabel II - 
Deze brug wordt meestal 'el Puente de Triana' genoemd, omdat zij de wijk Triana verbindt met het stadscentrum. Deze eerste vaste brug over de Guadalquivir werd gebouwd in 1852. Voorheen lag hier de beroemde 'botenbrug' (puente de barcas). 

Puente de San Telmo - 
Gebouwd tussen 1925 en 1931. Ze staat bekend als de brug met de drie bogen. Ze verbindt de stad met de wijk Los Remedios. 

Puente de Los Remedios - 
Gebouwd tussen 1956 en 1968. Dit is een balkbrug. Ze verbindt het zuidelijke gedeelte van de wijk Los Remedios met het stadscentrum. 

Puente de las Delicias - 
Deze brug werd ook gebouwd voor de Expo van 1992. Ze verving de Alfonso XIII brug. Het is een ophaalbrug, zodat de vele schepen die Sevilla nog altijd aandoen hier binnen kunnen varen. 

Puente del V Centenario
 ook wel 'el Paquito' genoemd. De brug werd ingewijd op 15 november 1991 ter gelegenheid van de Expo 1992 én ter herdenking aan de ontdekking van Amerika door Columbus, 500 jaar eerder. Het is een hoge tuibrug en lijkt op de Golden Gate Bridge in San Francisco. Een verkleinnaam voor Francisco in het Spaans is Paco en vandaar de koosnaam van de Sevillianen voor deze brug 'Paquito'. 

Sevilla_brug 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!