SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Delftse tegels in het Hospital de la Caridad

Het Hospital de la Caridad in Sevilla is gelegen in de wijk El Arenal, recht achter het imposante opera gebouw, La Maestranza. Dit prachtige barokke gebouw is een bezoek echt waard. Het is een van de weinige Sevilliaanse kerken met een intact gebleven iconografisch verloop van de schilderijen en beelden.

Sevilla_monumenten-Hospital-de-la-Caridad-g.jpgBovendien zijn bijna alle werken afkomstig van de bekendste artiesten van de Sevilliaanse school, zoals Murillo, Valdés Leal en Pedro Roldán. Er hangen zelfs blauwwitte Delftse tegels aan de muren van de sfeervolle patio. Deze beelden enkele verhalen uit het Oude Testament uit. 
 
Ziekenhuis
Het Hospital de la Caridad is een zieken- en verpleeghuis en stamt al uit de dertiende eeuw. Het bloeide echter pas in de 17e eeuw op dankzij het werk van Miguel de Mañara.

Deze heer was in zijn jonge levensjaren een rokkenjager en stond bekend om zijn losbandig leven. Toen hij echter lid werd van de 'Broederschap der Barmhartigheid' (nadat zijn vrouw op jonge leeftijd stierf) wijdde hij zich enkel en alleen maar aan de verzorging van hongerigen, zwakken en zieken. En dat waren er in die tijd heel veel, aangezien er een algemene Europese crisis was en omdat Sevilla als handelscentrum werd verdrongen door Cádiz. Om het allemaal nog erger te maken werd Sevilla destijds ook getroffen door een aantal rampen waaronder overstromingen, hongersnood en de pest.

Sevilla_monumenten-Hospital-de-la-CaridadLa Caridad

Miguel de Mañara was dé man die de broederschap van La Caridad tot leven bracht.
Zo financierde en decoreerde hij het zieken-bejaardentehuis en maakte van de kerk een prachtig barok monument.  Hij stelde de beste Seviliaanse kunstenaars (o.a. Murillo) aan om de thema´s uit zijn boek, Discurso de la Verdad (Betoog over de waarheid), als naastenliefde en vergankelijkheid van het leven, te laten afbeelden.

Al tijdens zijn leven werd Mañara heilig verklaard vanwege zijn hulp aan de zwakste der zwaksten. Ook nu nog is het bejaardentehuis in handen van de broederschap de la Caridad, die zorg draagt voor de armsten der armen.

Je zult niet worden teleurgesteld. Het is een indrukwekkend monument!

Hospital de la Caridad
Calle Temprado 3, Sevilla 

Geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 13.30 uur en van 15.30 tot 18.30 uur.
Zondag van 09.00 tot 13.00 uur.
Entree: ongeveer 5 euro, tijdens de mis gratis

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!