SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

De Santa Ana kerk in Triana

De Santa Ana kerk in Triana is van groot belang voor Sevilla. Het was in deze parochie waar, tot de bouw van de Puente de Isabel brug in 1945, de processies tijdens de Heilige week uit de wijk Triana te biecht gingen. In het Spaans is dat: waar ze hun 'Estación de Penitencia' hielden.

Santa-AnaTot die tijd was er namelijk alleen een botenbrug die Triana met Sevilla verbond en dus konden de processies de rivier niet over. Bovendien is de Santa Ana kerk het eerste christelijke gebedshuis  van Sevilla. Ze is niet zoals vele kerken bovenop een moskee of op Romeinse funderingen gebouwd.

Na de verovering van Sevilla op de Arabieren, werd er in opdracht van koning Alfonso X in 1276 begonnen met de bouw van de kerk. Volgens de legende kreeg het gebouw de naam Santa Ana (de moeder van Maria) omdat de koning door aan haar te bidden op wonderlijke wijze werd genezen van een kwaal aan zijn ogen. Hij liet de kerk in Triana bouwen vlakbij 'el castillo de Triana' waar een kleine christelijke nederzetting stond.

Altaarstuk
De kerk werd aanvankelijk omringd door een vesting aangezien het nog onrustige tijden waren. Na de aardbevingen van 1355 en 1755 werd de kerk steeds hersteld en uiteindelijk kent het een gotische-mudéjar architectuur. Het prachtige barokke altaarstuk is het belangrijkste van de stad gemaakt door de Vlaamse kunstenaar Pedro de Campaña rond 1557 (zijn eigenlijke geboortenaam was Pieter Kempeneer). De werken vertellen het verhaal van Maria en haar ouders, haar vader Joachim en haar moeder Anna.

De Santa Ana parochie staat op de lijst van Spaans cultureel erfgoed en is sinds 1931 een erkend monument. Het is zeker een aanrader als je in Sevilla de wijk Triana bezoekt. 

Santa Ana
Plaza de Santa Ana bij Calle Pureza in Triana.

Geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30-13.00 uur en van 18.30-21.00 uur.
Toegang gratis.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!