SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Palacio de San Telmo, barok paleis in Sevilla

Het paleis San Telmo in Sevilla staat bekend als het paleis van de 'graven van Montpensier' en het gebouw is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur in Sevilla. Sinds 1968 staat het monument op de Spaanse lijst van 'Bien de Interés Cultural'. 

Sevilla_monumenten-San-Telmo-k.jpgEen stukje geschiedenis over dit relatief onbekende paleis in Sevilla: de eerste steen van het paleis werd gelegd in maart 1682. Het moest een prominente zeevaartschool worden dat tevens als tehuis voor (wees)kinderen van zeevaarders diende. Vanuit Sevilla werd namelijk veel gevaren op Zuid-Amerika.

Residentie
Tijdens de Franse overheersing in Sevilla krijgt het gebouw de titel paleis omdat het de officiële residentie wordt van de graven van Montpensier, Antoine de Orléans en Louise Fernande de Bourbon. Aangezien graaf Montpensier graag koning wilde worden, maakte hij er een echt paleis van. Zelfs de beroemde 'Sissi' kwam op bezoek in dit paleis. 

Na het overlijden van graaf van Montpensier in 1897 werden de tuinen van het paleis door de gravin (Louise) aan de stad Sevilla geschonken. Dit park heeft haar naam gekregen en is nu bekend als het 'Parque de Maria Luisa'.

Tot 1989 was het gebouw een seminarie onder leiding van aartsbisschop Marcelo Spinola. Hij schonk het paleis echter aan de 'Junta de Andalucía', de regering van de 'deelstaat' Andalusië die er momenteel kantoren heeft.

Sevilla_monumenten-palacio-de-san-telmoBarok

Het is een prachtig gebouw in barokstijl waar vele prominente Sevilliaanse architecten en kunstenaars aan meewerkten (o.a. de familie de Figueroa). De barokke voorgevel van het paleis was klaar in 1754 en de totale kosten van de bouw bedroegen bedroegen 50.000 pesos, een enorm bedrag voor die tijd. Bovenin staan de figuren San Telmo, de beschermheer van de zeevaarders, San Fernando en San Hermenegildo (stadsbeschermheren). 

Overigens is het interessant dat de architectuur van het paleis gelijk is aan het gebouw van 'Los Archivos de Indias' (naast de kathedraal). In dit archief liggen de belangrijkste documenten omtrent de ex-kolonies van Spanje.

Kapel
In de kapel van het paleis staat een standbeeld van 'La Señora del Buen Aire' (de stad Buenos Aires dankt zijn naam aan haar). Je raadt het al, zij is de beschermvrouwe van de zeevaarders. De barokke weelde van de kapel zal je tijdens een bezoek onmiddellijk in het oog springen. Onlangs is de kapel in zijn geheel gerestaureerd en prachtig om te zien.

Beelden
Eenmaal weer buiten kun je de twaalf scultpturen gemaakt door beeldhouwer Antonio Sussillo bewonderen. Deze staan bovenop het gebouw aan de straatkant van Calle Palos de la Frontera. Het zijn allemaal voorstellingen van prominente Sevillianen: 

Juan Martínez Montañés (beeldhouwer)
Rodrigo Ponce de Léon (Markies van Cádiz)
Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (schilder)
Miguel Mañara (een mensenvriend en oprichter van Hospital de la Caridad)
Lope de Rueda (schrijver)
Diego Ortiz de Zúñiga (schrijver en historicus)
Fernando de Herrera (dichter)
Luis Daoíz (belangrijk militair)
Benito Arias Montano (humanist)
Bartolomé Esteban Murillo (schilder)
Fernando Afán de Ribera y Enríquez (humanist en hertog van Alcalá)
Fray Bartolomé de las Casas (bisschop en beschermer van de inheemse bevolking van Zuid-Amerika (Indios)

Let op! voor een bezoekje moet je wel van tevoren bellen. Dit omdat er 's ochtends in het paleis wel 400 ambtenaren werken. Heb je geen tijd om een afspraak te maken, dan zijn een bezoek aan het park en een wandeling om het gebouw (zie vooral de voorgevel en de beelden) aanraders.

Palacio de San Telmo
Avenida de Roma, Sevilla

Entree gratis. Afspraak maken voor een bezoek.
Sevilla_monumenten-San-Telmo-g.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring