SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

El Salvador kerk

De Salvador kerk of beter 'Iglesia Colegial del Divino Salvador' is na de Kathedraal de belangrijkste kerk van Sevilla. Net als vele andere kerken in Sevilla kent 'El Salvador' een lange geschiedenis.

Moskee
Om te beginnen was het in de Romeinse tijd een basiliek, gelegen aan het Forum Romanum (tegenwoordig het Plaza del Pan y Plaza del Alfalfa). Tijdens de Arabische overheersing (IXe eeuw) werd er op dezelfde plek een moskee gebouwd, de Ibn Adabbas moskee. 

Sevilla_el-salvador

De zijkapel en de patio (binnenplaats) met daarin de fontein hebben nog constructie-elementen (o.a. pilaren) die zowel uit de Romeinse, Visigoothse als Arabische tijd stammen. Deze patio kun je bezichtigen via de ingang van Calle Córdoba. Let op, dit is een klein steegje tussen vele schoenenwinkels in. De basis van de voorgevel aan de Calle Córdoba stamt ook nog uit de Islamitische tijd.

Sevilla_el-salvador

Na de Arabische overheersing blijft de moskee bestaan. Alleen wordt er dan de christelijke geloofsovertuiging beoefend. Achter in de huidige kerk kun je het altaarstuk uit die tijd (13e tot 17e eeuw) bewonderen. In het jaar 1671 werd de moskee (mezquita) afgebroken en werd op dezelfde plaats begonnen met de bouw van een kerk. Deze kerk stortte echter tijdens de bouw in.

Sevilla_el-salvador

Koepel
In het jaar 1679 startte men met de bouw van een nieuwe kerk en uit angst voor het opnieuw instorten ervan gebruikten ze enorme constructiepilaren van steen (door José Granado). Deze zie je terug als je de kerk bezoekt. De koepel is ook bijzonder, wel 40 meter hoog en gemaakt van 'lichte' bakstenen. De meester die dit op zijn naam heeft staan is Leonardo de Figueroa, een bekend architect uit de 17e eeuw.

Uiteindelijk wordt de kerk 'El Salvador' opgeleverd in het jaar 1712 onder het bewind van koning Carlos II. Het is zeker de moeite waard om de kerk te bezoeken. Behalve de vele architectonische invloeden die er te bewonderen zijn, staan er belangrijke en mooie altaarstukken. Ook hangen er veel interessante iconen.

Sevilla_el-salvador

Zo kom je zeker de volgende namen tegen tijdens je bezoek (linksom beginnen):
Virgen de la Antigua (16e-17e eeuw)
Santa Ana met dochter María (in Barokstijl 17e eeuw)
San Isidoro en San Leandro
De Sevilliaanse Virgen (Heilige Maagd) de Inmaculada
Virgen del Voto uit 1643
San Juan Bautista
San Pablo
San Millán
Santos Crispín y Crispiano (beschermheren van de schoenenmakers)
Cristo del Amor (1620)
San Fernando (Sevilla´s beschermheer)
San Hermenegildo (werd gedood door zijn vader die niet zoals hij katholiek maar ariaans gezind was).
San Luis de los Franceses
San Cristóbal
San Miguel
Santas Justa y Rufina uit de wijk Triana (zij werden in het jaar 380 gemarteld omdat ze christen waren. Ze zijn de beschermvrouwen van de ambachtslieden en worden altijd afgebeeld met de Giralda, palmen en keramiek).

Sevilla_el-salvador

Beeldhouwers
Tot slot de namen van de belangrijkste beeldhouwers waarvan vele werken te bewonderen zijn: Ivan Martinez Montañes, Juan de Mesa en Cayetano de Acosta.

De hierboven genoemde architect Leonardo de Figueroa is een belangrijke naam vanwege de koepel, de voorgevel en andere imposante bouwwerken in Sevilla die hij op zijn naam heeft staan zoals; 'El Hospital de los Venerables', 'Hospital de la Caridad', Palacio de San Telmo, 'Iglesia de San Luís' en nog meer...

Na het bezoek kun je goed terecht op het Salvador plein, hier is het altijd gezellig druk, je hebt er aantrekkelijke barretjes. Na twaalf uur ´s middags begint men hier met een biertje en een aperitiefje (tapa).

Sevilla_el-salvador-plaza

Iglesia del Salvador
Plaza del Salvador, Sevilla

Geopend van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.30 uur. Zondag van 15.00 tot 19.00 uur.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla, parel in Andalusië (Spanje)

Sevilla, prachtige stad in Andalusie (Spanje). Beelden van bezienswaardigheden, parken en de flamenco in Sevilla.