SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Don Quichot van La Mancha

Miguel de Cervantes Saavedra is ongetwijfeld een van de belangrijkste schrijvers uit de Spaanse literatuur. Hij schreef zowel romans als toneelstukken en is vooral bekend geworden door het boek Don Quichot van La Mancha.

Sevilla_Boeken_Cervantes_Don_QuichoteCervantes werd geboren in een dorp vlakbij Madrid maar woonde enkele jaren in Sevilla waar hij naar de jezuďetenschool ging. Op latere leeftijd verbleef hij weer in Sevilla, dit keer in gevangenschap wegens onbetaalde schulden. Zijn beroemde boek Don Quichot (1605) leverde genoeg geld op om uit de schulden te komen, maar hij verloor de verworven inkomsten en stierf in armoede (een jaar nadat het tweede deel van Don Quichot verscheen).

De roman 'Trabajos de Persiles y Sigismunda' die na zijn dood werd uitgegeven is veel minder bekend bij het grote publiek maar dit boek wordt door kenners als beter beschouwd dan Don Quichot. 

Moderne roman
Don Quichot van La Mancha, ofwel de vernuftige edelman van La Mancha is uitgekomen in twee delen (1605 en 1615). Don Quichot is de hoofdpersoon die zich voordoet als een dwaze ridder op zoek naar avonturen. Hij is een idealist met goede bedoelingen maar door zijn belachelijke daden komt hij voor gek te staan. De roman wordt beschouwd als de eerste moderne roman, omdat Cervantes literaire technieken gebruikte die door generaties volgende schrijvers werden gebruikt en verder ontwikkeld. 

De belangrijkste literaire prijs voor de Spaanstalige wereld is sinds 1974 naar Cervantes genoemd (Premio Cervantes). Beurtelings worden een Spaanse en en Latijsnamerikaanse schrijver of dichter gelauwerd. In 2013 werd de prijs toegekend aan de Mexicaanse Elena Poniatowska.

Cervantes is zó bekend dat de nieuwe euromunten van 10, 20 en 50 eurocent in Spanje het portret van hem tonen. Daarnaast werd ter gelegenheid van '400 jaar Don Quichot' een speciale 2-euromunt in een oplage van 8000 exemplaren uitgegeven. Ook werden door de Spaanse posterijen in 1998 twee velletjes postzegels uitgegeven ter ere van het boek. 

De vernuftige edelman - Don Quichot van La Mancha

Miguel de Cervantes y Saavedra
Athenaeum, 2018
ISBN 9789025309251
€ 36,99 (hardcover)
€ 13,99 (ebook) 

Bestel Don Quichote bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!