Oorsprong van Sevilla
Over de allereerste stichters van Sevilla weet men niet alles, logisch ook, dat was zo´n 1000 jaar voor Chr. In het algemeen is bekend dat Sevilla, destijds Spal, onderdeel was van de zeer oude handelsstad Tartessos dat onder Phoenicische invloed stond.
Uit de periode van de Tartessos stamt de schat van 'El Carambolo', gevonden vlakbij Sevilla (zie Archeologisch museum). Ook in het centrum van Sevilla (Cuesta del Rosario, Abades, San Isidoro en Calle Sierpes) zijn oude schatten als pijlpunten en keramiek gevonden uit de periode 1000 v Chr.
Daarna werd Sevilla bewoond door Iberiërs, Kelten, Grieken, Phoeniciërs en Carthagen. De invloed van de Kelten is nu nog terug te vinden in de namen van vele dorpen en plaatsen. Voornamelijk die namen die beginnen met "ari", "ar", "as" en "uba" (Astigi-Ecija, Astapa-Estepa, Gelduba-Gelves).
Wie stichtte Sevilla-Hispalis?
Dat was Hércules of eigenlijk de Phoenicische zeevaarder Melkart (Hercules). Naar verluidt, introduceerde hij onder andere de Phoenicische religie en de handel in stierenhuiden. Waarschijnlijk ontdekte hij ook de zilvermijnen (Almadén de la Plata). Toen hij stierf werd hij door de bevolking tot held uitgeroepen en werd bekend bij de Grieken die zijn naam wijzigden in Herakles. Uiteindelijk werd hij bij de Romeinen bekend als Hércules.
De Phoeniciërs waren de commerciële agenten die handel dreven in Sevillaanse producten als wijn, granen, olijfolie, koper en keramiek. Zelfs in Athene zijn er uit deze tijd Sevillaanse wijnkruiken gevonden. Over de historische naam Hispalis (Sevilla destijds) schrijft José María de Mena dat deze naam afkomstig kan zijn van het woord "palo" (paal) omdat ze destijds de huizen op palen bouwden door de vochtige/natte grond. Echter meer aannemelijk is dat het afstamt van het Phoenicische woord "pal" dat vlakte betekent (andere Phoenicische steden waren ook Palos, Palamós of Palafrugell).
Carthagen
De Carthagen vielen Sevilla binnen en vernielden alle stadsmuren en forten om ze later zelf weer op te bouwen. Onder leiding van Amílcar Barca, de man die later de stad Barcelona stichtte (rond het jaar 214 voor Chr), verliezen de Carthagen deze oorlog van de Romeinen (o.l.v Aníbal in Italië). Sevilla schijnt de komst van de Romeinen overigens met alle krachten te hebben tegengewerkt.