SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

NO8DO - het logo van Sevilla

Het symbool van de Gemeente Sevilla is NO8DO. Je komt het op vele plekken tegen, op gevels van gebouwen, vlaggen en op de stoep. In feite staat er NO8DO, de 8 in het midden is een knot wol (in het Spaans madeja) en dus staat er 'NO MADEJA DO', dat wil zeggen; no me ha dejado. De betekenis is: 'zij/hij heeft me niet verlaten', maar het is niet geheel duidelijk waar deze tekst oorspronkelijk vandaan komt.

motto Er zijn een aantal theorieŽn:†
1. Het werd gezegd door Koning Fernando III tijdens de verovering van Sevilla op de Moren refererend†aan de hulp van de Heilige Maagd Maria.

2. Het verwijst naar de loyaliteit van Sevilla aan Koning Alfonso X, de Wijze, toen deze in oorlog was met zijn zoon Sancho in de 13e eeuw. Sancho gaf toen toestemming aan de Gemeente om deze tekens te gebruiken als eer aan zijn vader Alfonso, omdat Sevilla hem als koning trouw bleef.

3. Theorie dat de 8 geen bol wol is maar de knoop van Alejandro Magno en knoop is nudo (nodo) in het Latijn.

logo van SevillaNO-DO werd ook in andere religieuze Europese steden gebruikt in de Middeleeuwen. Het zijn de eerste letters van Nomine Domine ofwel te vertalen als 'in de naam van God.' Het 8 teken zou dan staan voor 'nodus': knoop.

Je hoort vaak dat de Sevillianen geloven dat het staat voor de trouwheid van hun stad aan Koning Alfonso X, de Wijze.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring