SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Cordoba

Ooit was Córdoba de hoofdstad van Al Andalus, zoals de Moren Andalusië, het zuidelijk gedeelte van Spanje,  noemden. Die positie wordt nog steeds gedemonstreerd door de prachtige Mezquita (moskee) van Córdoba, waarvan de bouw in de achtste eeuw werd begonnen. Een bezoek aan Córdoba zonder de Mezquita gezien te hebben is dan ook ondenkbaar. Cordoba ligt op 140 kilometer van Sevilla, ongeveer 2 uur rijden met de auto,

De Mezquita in Cordoba is een van de belangrijkste islamitische bouwwerken niet alleen van Spanje maar van de hele wereld. In de dertiende eeuw, na de verovering door de christenen, werd in de inmiddels sterk uitgebreide moskee een kerk gebouwd. Die staat er nu nog.

TIP 1: Vanuit Sevilla kun je een excursie van een hele dag maken naar Cordoba. Bestel je tickets online!

Boek hier een excursie naar Cordoba vanuit Sevilla

TIP 2: Met de Andalusie Pass kun je  skip the line tickets reserveren voor de 3 top-attracties in Andalusie:: Real Alcazar in Sevilla, het Alhambra in Granada en het Mezquita in Cordoba (inclusief rondleiding met gids). Ideaal tijdens een rondreis door Andalusië!

Bestel hier de Andalusia Day Pass!

Sevilla_cordoba-mezquita

Het kan bijna niet anders dan dat in Córdoba, dat ook een belangrijke Romeinse nedezetting was, de wieg heeft gestaan van een aantal historische persoonlijkheden. Zo werden er  de Romeinse wijsgeren Seneca de Oudere en de Jongere en diens neef, de dichter Lucanus geboren. Ook twee grote middeleeuwse geleerden namelijk Averroës, de Arabische filosoof en Maimonides, de Joodse filosoof zetten hun eerste stappen in Córdoba. Ook de dichter Ibn Zaydun en de theoloog Ibn Hazm zagen er het eerste levenslicht.

Sevilla_juderia-cordobaJoden
Net als de stad Granada heeft de Reconquista, de christelijke herovering van islamitisch Spanje, ook Córdoba na 1236 geen goed gedaan. De verdrijving van Joden en islamieten bracht de stad de economische en culturele nekslag en dat voor een stad waar Phoenicische handelaren al met hun schepen de Guadalquivir opvoeren om er de beroemde olijfolie te halen.

De Joodse en Moorse geschiedenis van de stad is nog altijd terug te vinden in de wijken rondom het oude centrum, de Judería. Ook de prachtige binnenplaatsen (patios) met in potten gestoken planten en betegelde vloeren en wanden zijn karakteristiek voor Córdoba en een lust voor het oog, ook al kun je ze meestal slechts vanachter een hek bewonderen.

Bezienswaardigheden
Naast de Mezquita, kun je in Córdoba ook het Alcázar bezoeken, een fort dat in 1328 door de christenen werd gebouwd. De oude 14e eeuwse Joodse synagoge, die op de plek staat waar een oudere synagoge heeft gestaan, die Maimonides in zijn tijd waarschijnlijk nog heeft bezocht, is nu een museum en dus open voor bezoekers. Om een indruk te krijgen van de drie (soms rivaliserende) culturen is een bezoek aan de Torre de Calahorra een aanrader. Daar worden audio-visuele presentaties gegeven over dit soms turbulente aspect van de geschiedenis van Córdoba.

Sevilla_Alcazar-cordoba

Cordoba bezoeken in mei
Maar Córdoba is niet alleen maar historie. Er wordt ook geleefd. Een mooie periode om Córdoba te bezoeken is de maand mei. Op de laatste zondag van april  beginnen de mei-activiteiten met de Batalla de las Flores, het Bloemengevecht.  Een stoet van praalwagens rijdt dan over de Avenida de la Victoria, die versierd worden met papieren bloemen. Ook de hoefijzer-vormige poorten uit de Mezquita vind je op de praalwagens terug, evenals beeltenissen van de stadspatroon Sint Raphael. Vrouwen zijn verkleed als zigeunerinnen en verder wordt er veel muziek gemaakt en gedronken.

Sevilla_cordoba-batalla-flores

Eveneens in mei wordt vier dagen lang het feest van de Cruces de Mayo gevierd. Wijken en broederschappen (cofradías) wedijveren wie het mooiste (met bloemen) versierde kruis heeft gemaakt. Ook in mei wordt de Concurso Popular de Patios gehouden, de binnenplaats wedstrijd. De patios worden extra opgesmukt om de prijs van de mooiste patio in de wacht te slepen. Zinnestrelend.

Aan het eind van de maand vindt de Feria de Mayo plaats, een groot volksfeest dat een week duurt. De Feria van Cordoba wordt gehouden op een gemeentelijk terrrein El Arenal aan de oever van de Guadalquivir. In tegenstelling tot Sevilla zijn de casetas, die door verenigingen en soms door families worden beheerd, wel voor iedereen toegankelijk.

Musea en parken
Los van de mei-festiviteiten heeft Córdoba nog een aantal musea die de moeite van een bezoek zeker waard zijn en die het hele jaar bezocht kunnen worden. Zoals het Archeologisch Museum, het Museum van Schone Kunsten, het Stierenvechten Museum (Museo Municipal Taurino) en het museum dat gewijd is aan de Cordobese schilder Julio Romero de Torres.

Sevilla_museo_arqueologico_cordoba

Ook kun je in Córdoba uren zoet brengen in de talrijke parken en tuinen in de stad. Zo liggen bij het Alcázar mooie tuinen. Vlakbij het Alcázar ligt de Botanische Tuin met een schat aan bloemen en planten die kenmerkend zijn voor Andalucía. Buiten de stad ligt het complex van de Medina-Azahara, de overblijfselen van een paleis uit de tijd van de Moorse overheersing. Ook dit complex heeft mooie tuinen die een bezoek meer dan waard zijn. Kortom, deze stad aan de Guadalquivir nodigt zeer uit tot een bezoek!

Sevilla_cordoba-medina-azahara

Hotels
Voor een overzicht van hotels in alle prijsklassen verwijzen we naar www.booking.com, Ook voor goede restaurants, tapas bars en café’s met terrassen hoef je in Córdoba niet lang te zoeken. Eén restaurant is hier echter de moeite van het noemen waard. Het heet Almudaina en is gehuisvest in een klein 16e eeuws paleis. In de maanden juli en augustus kun je er ook dineren. De rest van het jaar wordt alleen lunch geserveerd. Traditionele Cordobese keuken.

Sevilla_cordoba-catedral-mezquita

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!