SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Traditionele tapas in Sevilla

Tapas eten kun je in Sevilla bijna in elke bar of restaurant. Traditionale tapas en moderne, hippe varianten. In dit artikel wandelen we door Sevilla op zoek naar de meest traditionele Sevilliaanse tapas. We blijven ver van de nieuwe trends en vertellen over de meest typische tapas van Sevilla.

Een tapa is volgens het woordenboek 'een klein deel van het eten dat wordt geserveerd als bijgerecht bij een drankje'. Hetzelfde woordenboek vertelt ons dat tapas gegeten wordt in bars en tavernes in Spanje. Het is een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven van veel Spanjaarden. Op sommige plaatsen staat het hapje bekend als 'aperitivillos', iets eten voor de hoofdmaaltijd om 'de eetlust op te wekken'.

Sevilla_tapas

Geschiedenis
Er zijn verschillende verklaringen voor de herkomst van tapas. Ze zouden kunnen komen uit de gewoontes van landarbeiders, die tussen het harde werk een stukje worst of kaas namen, vergezeld van een goede slok wijn. Deze werd gedronken uit de zogenaamde 'bota',  een zak speciaal voor wijn. Er zijn legendes die zeggen dat Alfonso X (de Wijze), dagelijks enkele glazen wijn voorgeschreven kreeg van zijn arts en om te voorkomen dat deze naar zijn intellectuele hoofd zou stijgen, dit moest combineren met kleine hapjes voedsel.

Sevilla_tapa-tortilla

Anderen zeggen dat het komt uit de tijd van de 'Reyes Católicos' (katholieke koningen). Deze namen vleeswaren en kaas bij de wijn om dronkenschap en vechtpartijen te voorkomen. Ook wordt gezegd dat om te voorkomen dat insecten of stof in de wijn van Alfonso XIII zou komen, iemand op het idee kwam om deze te bedekken met een hapje. Deze gewoonte wordt veelal beoefend in Sevilla, zowel door de mensen die de stad bezoeken als door de mensen die in de stad wonen. De Sevillanen spreken af om een tapa te nemen terwijl de Madrilenen afspreken om een pilsje te nemen.

Sevilla_espinaca-con-garbanzo-tapa

Tapastour
We beginnen onze tapastour door Sevilla in Triana. We mogen deze wijk niet verlaten zonder de beroemde slakken van Casa Diego te proberen en ook de 'espinacas con garbanzos' (spinazie met kikkererwten) zijn onvergetelijk. In Calle Santa Cecilia vinden we Casa Ruperto. Een oude brouwerij die beroemd was om zijn buitengewone 'gebakken vogels', waarvan het gebruik sind lange tijd verboden is. Dit verbod maakte dat de eigenaren zich op de kwartel hebeen gericht. Tegenwoordig kun je er een gebraden kwartel proeven met een geheime dressing van het huis die heerlijk smaakt. Het is ook een van de goedkoopste plekken van Triana.

Bodeguita Las Golondrinas in Calle Antillano Campos is een kleine bodega, verborgen in een steegje en niet meer dan drie meter breed. Enkele gerechten die wij kunnen aanbevelen zijn: Iberische gegrilde entrecote, lamskoteletten en gegrilde champignons, die je zeker niet zullen teleurstellen.

Sevilla_tapa-solomillo

Voordat we Triana verlaten, drinken we eerst een glas Fino of Manzanilla in La Albariza. Een geweldig restaurant dat bij de ingang vaten wijn als tafels heeft en waar je kan genieten van de rijke producten van de zee. Uitstekende keuken!

We verlaten Triana over de brug. In Calle Reyes Católicos 13 hebben we een verplichte stop: Cairo. Op de hoek van Avenida de la Constitución vinden we Bodeguita Casablanca. Deze heeft als specialiteit de 'Tortilla al Whisky'. Niet ver hier vandaan, op de Plaza del Salvador, vinden we een plein vol mensen en tussen de groepen mensen lopen obers met liters bier, borden met Jamón Iberico of broodjes 'pringá'. Het is de Antigua Bodeguita, een klein lokaaltje dat het hele plein omspant.

Sevilla_tapa-caracoles

In de calle Hernán Cortés, heel dicht bij de Plaza de San Lorenzo, vinden we een andere must: Casa Ricardo. De smaak van Sevilla, verborgen in eenvoudige kroketten, of verpakt in een zelfgemaakte flamenquín gestreeld door een Perzische saus, of ossenhaas met whiskey saus. Een historisch lokaal waar een sfeer hangt van processies. Hier is het verstandig te reserveren omdat het altijd druk is.

In de buurt van de kathedraal, vinden we  in de wijk Santa Cruz Bodega Las Columnas, één van de meest traditionele plaatsen. Je vindt hier een enorme variatie aan tapas van uitstekende kwaliteit. De laatste jaren is de Alameda de Hercules een trend aan het worden. Het aanbod is gevarieerd, typische Sevillaanse gastrobars en een prima lokatie om de avond af te sluiten.

Sevilla_tapa-montaditos

Fastfood
We kunnen blijven adviseren over bodegas en bars. Op elke hoek in Sevilla vind je er wel een. De geur is soms een goede raadgever. Als we spreken over geur, ontkomen we niet aan de 'frituur'zaken van Sevilla 'las freidurías'. Typisch voor Sevilla. Het zijn plaatsen waar ze zowel vis als groenten aanbieden. Alles gebakken. We vinden er één in Puerta de La Carne, zeer dicht bij de Jardines de Murillo. Je kiest aan de balie wat je wil en het wordt geserveerd in een cartucho (papieren puntzak). Het oudste fastfood is de cartucho pescao. In Sevilla is fastfood uitgevonden lang voordat Mr. McDonald's het bedacht had...

Gerelateerde artikelen: Typische tapas van Sevilla

Dit artikel is een bijdrage van Dolores Rubio Jimenez van SevillaSights.
Sevilla_tapa-pescaito-frito

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!