SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Plaza de España in Sevilla

Het Plaza de España is een van de meest bezochte monumenten van Sevilla. Het is een magisch, overweldigend plein waarop meer symboliek schuil gaat dan wat je op het eerste gezicht zou denken. Je kunt er heerlijk zitten en wegdromen, van de zon genieten of lekker rond dobberen in een van de bootjes in de gracht.

Sevilla_plaza-espana

Het Plaza de España is te vinden in het romantische Maria Luisa park. Het werd aangelegd ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. Het plein was het grootste en duurste project van de expositie waar op een gegeven moment wel 1000 man tegelijk aan het werk waren. Het werd ontworpen door architect Aníbal González en enkele collega´s. Hij werd voornamelijk geïnspireerd door de Spaanse renaissance-stijl wat resulteerde in de Andalusische architectuur van het plein.

Sevilla_plaza_espana

Onder de gebouwen bevinden zich 48 rijen fresco´s met typische Andalusische tegeltjes, waarop de Spaanse provincies met hun wapenschild en geografische ligging zijn afgebeeld. De prachtige bruggetjes symboliseren de vier oude Spaanse Koninkrijken in de tijd van de Katholieke Koningen, zo´n vijf eeuwen geleden.

Sevilla_plaza-espana-borden

Plein 
Het enorme plein met een doorsnee van 200 meter heeft de vorm van een halve maan en wordt omringd door gebouwen. Het idee erachter is dat Spanje haar ex-kolonies omarmt. Vandaar dat het gericht is op de Guadalquivir, die op haar beurt herinnert aan de handel met 'Las Américas'. Vandaag de dag worden de gebouwen om het plein merendeels gebruikt door de overheid.

Sevilla_plaza-espana

Leuk om te weten is dat het plein af en toe het decor is voor filmopnamen. Zo werd in 1962 het Plaza de España omgetoverd tot  "Cairo Great Britain Army Headquarters" in de film Lawrence of Arabia en diende het plein ook als filmset voor Naboo in de film Star Wars: Episode II - Attack of the Clones uit 2002.

In oktober 2010 is het plein na een flinke restauratie weer opengesteld voor toeristen. Na zo'n 81 jaar had het schade opgelopen, veel van de keramiek was verkleurd en sommige tegels waren gebroken. Bovendien kon niemand zich meer herinneren hoe het was om met een bootje door de grachtjes te varen, omdat het kanaaltje droog was komen te staan. Dankzij de renovatie ziet het meesterwerk van Aníbal González er weer prachtig uit!

Openingstijden: vrij
Entree: gratis  

Sevilla_plaza-espana-achterkant

Sevilla_plaza-espana

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring