SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Kapelletje Santa María de Jesús

Tijdens je bezoek aan Sevilla kom je zeker wel een keer voorbij aan de fontein bij Puerta de Jerez en de Starbucks coffee corner op de hoek van Calle San Fernando. Onopgemerkt passeer je dan een heel mooi oud kapelletje aan het begin van de Avenida de la Constitución, ook wel 'la Avenida' genoemd. Het is typisch zo'n gebouwtje waarvan je denkt, wat zou het zijn? Wanneer is het gebouwd? 

bijzonder altaarstuk Santa Maria de JesusOmdat het niet bekend is ga je eerder naar de kathedraal of het Alcázar paleis, maar dan laat je eigenlijk iets heel moois liggen. We hebben het dan over 'La Capilla de Santa María de Jesús', de eerste kapel van de eerste universiteit van Sevilla. In 1506 begon onder leiding van Maese Rodrigo de Santaella de bouw ervan. In 1720 werd de universiteit afgebroken, omdat deze zogenaamd 'in de weg' stond. Het kapelletje bleef dit lot echter gespaard. Het is dan ook echt een bezoek waard.

Altaar
De bouwstijl is laat gotisch-mudéjar (een mix van Arabisch en Spaans). De buitenwand heeft behalve een fraai gotisch raam, een klokkengevel (een soort klokkentoren waar de klokken in hangen) en een mooie afwerking met kantelen op het dak. Aan de achterkant van de kapel zie je nog een authentieke waterspuwer. Het kerkje heeft authentieke tegels aan de muren en kent een eigen iconografisch programma met een prachtig altaarretabel. Deze werd o.a. rond 1520 gemaakt door de schilder Alejo Fernández.

Het is een interessant altaarstuk, omdat het sporen laat zien van zowel de laatgotische kunststijl, als de Italiaanse renaissancestijl. In het onderste gedeelte zijn drie bisschoppen, een Ecce Homo en het beeld van de maagd Maria met kind in Byzantijnse stijl afgebeeld. Deze Maria is hoogstwaarschijnlijk uit Italië naar Sevilla gebracht door de stichter van de kapel Maese Rodrigo de Santaella.

Het middenstuk toont de vier kerkvaders van het westerse christendom met in het midden de Maagd der oudheid. Op de achtergrond is een afbeelding van Rodrigo de Santaella te zien. In het bovenste gedeelte figureren aan weerszijden vier heiligen, namelijk  Gabriël, Rafael, Petrus  en Paulus. Het centrale gedeelte is wederom van Alejo Fernández en stelt  'Pinksteren' voor. Omdat tijdens het pinksterfeest de Heilige Geest neerdaalde op de apostelen om de leer van God te verspreiden, werd er dus via deze icoon een duidelijke boodschap meegegeven aan de leerlingen van de universiteit destijds... Voor het altaar loop je trouwens over het graf van de oprichter.

Met geluk wandel je het kapelletje binnen tijdens de beperkte openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur en op zondag en feestdagen van 11.00 tot 13.00 uur.  

Adres:
Avenida de Constitución-Puerta de Jerez, Sevilla

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla, parel in Andalusië (Spanje)

Sevilla, prachtige stad in Andalusie (Spanje). Beelden van bezienswaardigheden, parken en de flamenco in Sevilla.