SevillaSevillaSevillaSevillaSevilla

Spal-Hispalis, Romeins Sevilla

In het jaar 206 voor Chr. verslaan de Romeinse troepen onder leiding van Escipión de Carthaagse troepen en krijgen zo de macht in Zuid-Spanje. De beginperiode van de Romeinse bezetting kun je als chaotisch beschrijven. Er werd veel interne strijd gevoerd tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Sevilla_geschiedenisromijns-k.jpgVanwege deze grote onrust, sticht Escipión nabij Sevilla een luxieuze Romeinse residentie stad, Itálica genaamd. Vanuit deze plek houdt hij overzicht, regeert hij over Hispalis (Sevilla). Maar al snel bereikt de strijd tussen Julius Caesar en Pompeii Spanje en dus ook Sevilla.  In maart van het jaar 43 v. Chr. winnen de troepen van Julius Caesar de slag van 'Munda' (nú Lora de Estepa) en zo brak er een bloeiende periode aan.

Bloeitijd
Onder Julius Ceasar begint men met de bouw van de stadsmuren. De muren worden gebouwd van 'opus caementicium', een perfect soort cement omdat de overgebleven stadsmuren nú nog in goede staat zijn (na 2000 jaar). De Romeinen voerden een strak hiërarchisch beleid uit met verschillende rangen en het gebied functioneert goed. Door de rivier (Betis destijds), bloeide er handel tussen Rome en Sevilla (olijven, wijn, olijfolie) en werd Sevilla ook wel 'Metropoli' genoemd.

Onder leiding van de geleerde machthebbers uit Hispalis als Trajanus, Adrianus, Marcus Aurelius en Teodosius heerste er vrede en werd Hispalis één van de belangrijskte steden van het toen zogeheten Baetica (gebied van zuid-Spanje en Portugal). Interessant is dat elke Romeinse stad zich kenmerkte door belangrijke elementen, namelijk twee belangrijke wegen; de cardo en de decumanos die de stad scheidde in respectievelijk noord-zuid en oost-west, een amfitheater (nu vergelijkbaar met een stierenarena), een Circus (hippodroom), een theater, een forum en een tempel.

Forum
In de kruising van de twee belangrijkste wegen stonden de belangrijkste gebouwen zoals het forum, een basiliek en thermale baden. In Sevilla denkt men dat het Romeinse forum op de plek van de Plaza del Pan en de Plaza del Alfalfa stond. Dit vanwege meerdere belangrijke gebouwen in de buurt van deze pleinen, zoals bijvoorbeeld de voorkant van de belangrijke Salvador basiliek op de Plaza del Pan.

Een ander belangrijk detail uit deze tijd is de theorie dat Sevilla twee Romeinse fora kende. Men beweert dat Caesar pal naast Sevilla een andere stad bouwde die Baetis heette en dit forum stond vlakbij de Torre del Oro, het maritieme forum (foro portuario). Dit betekende dat er sprake was van 'Hispalenses' en 'Beticos' (zie hier nog steeds de strijd in de lokale voetbal wereld tussen FC Sevilla en FC Betis).

Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in de 2e eeuw na Chr. waren de Visigoten in de meerderheid en die verdedigden de stad tegen de barbaren. Zij riepen Sevilla uit tot hun hoofdstad.

In de zesde eeuw na Chr. was San Isidoro een belangrijke bisschop van Sevilla. Hij schreef de 'Etymologiae', een encyclopedie die werd gebruikt in alle kloosters en scholen en zo van grote invloed was op de Europese cultuur van de Middeleeuwen.

Moren
In het jaar 771 strandden er honderden bootjes met mannen en paarden aan de kust van Gibraltar. Het begin van de verovering van Sevilla door de Moren en dat betekende een lange tijd van Arabische overheersing. Weetje: Wist je dat door gebrek aan wilde dieren in de Romeinse arena van Itálica (Circo) er werd gevochten met stieren? Misschien is hier dus de Spaanse nationale cultuur van stierenvechten ontstaan... 
Sevilla_geschiedenisromijns-g.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Sevilla in de lente

Visit to Sevilla in spring